Kočka vidí zcela jinak než člověk. Její oči se od lidských v mnohém liší už svou stavbou – lidské zorničky jsou kulaté, kočičí eliptické, takže se mohou zavírat a otevírat mnohem rychleji a umožňují pronikání většího množství světla, což kočce usnadňuje vidění za šera. Na rozdíl od lidí má kočka jakési třetí oční víčko, tzv. mžurku, slabou membránu ve vnitřním koutku oka. Za normální situace je mžurka prakticky neviditelná, zatažená, ale má nezastupitelnou funkci – čistí oko od prachu a cizorodých látek, zvlhčuje ho nebo chrání například při útoku jiné kočky.

V kočičích očích je velmi málo tzv. čípků, tedy fotoreceptorů, pomocí kterých se rozeznávají barvy. Kočky vnímají modrou, šedou a žlutou barvu, ale nerozlišují například červenou a zelenou, hnědou a oranžovou barvu nevnímají vůbec. Za šera a v noci se jejich schopnost vnímat barvy ještě snižuje, svět se v jejich očích ponoří do různých odstínů šedé. Naopak jsou ale podle nejnovějších výzkumů schopné vidět i barvy na konci ultrafialového spektra, které lidé za normálních podmínek nevnímají.

Kočky jsou také poněkud krátkozraké – vše ve vzdálenosti větší než šest metrů vidí rozostřeně. Je to dané evolučně, neboť kočky neloví na velké vzdálenosti, a proto bystrý zrak na stovky metrů daleko nepotřebují. Naopak potřebují vidět výborně na blízko, což jejich oči beze zbytku splňují. Při lovu zapojují nejdříve velice citlivý a bystrý sluch a poté hned zrak. Na krátkou vzdálenost jsou i v husté trávě nebo houští schopné zaznamenat sebemenší pohyb, takový, jaký by lidské oko vůbec nepostřehlo.

A už vůbec se člověk nemůže kočce rovnat v nočním vidění. Kočičí oko má díky vysokému počtu fotoreceptorů citlivých na tlumené světlo, tzv. tyčinek, vynikající schopnost vidět ve tmě, pro snadnou orientaci kočkám stačí 6x méně světla než lidem. Noční vidění jim ještě usnadňuje buněčná odrazová vrstva mezi sítnicí a cévnatkou oka, zvaná tapetum lucidum. Tato vrstva funguje vlastně na principu zrcadla, světlo pronikající do oka odráží ven a tím ho znásobuje, neboť přes tyčinky pak proniká světlo hned dvakrát, dovnitř a ven. Obraz se tím na sítnici exponuje také dvakrát, takže kočky vidí skvěle v šeru i tmě. Tapetum lucidum také způsobuje známý efekt kočičích očí zářících ve tmě, což je právě důsledek odraženého světla.

Nedá se vlastně úplně říct, jestli by v soutěži zraku mezi kočkou a člověkem byl jednoznačný vítěz. Některými parametry kočičí oko sice vysoce převyšuje schopnosti lidského zrakového orgánu, ale přinejmenším barevný svět bychom asi nebyli ochotní oželet. Nakonec je jako obvykle nejmoudřejší příroda – oběma druhům nadělila zrak přímo na míru.