Je jedno, zda se rozhodnete pro psa nebo kočku. V případě, že si budete chtít pořídit domácího mazlíčka, jedním z aspektů výběru bude průměrný věk dožití. Není totiž nic horšího, než brzké loučení s milovaným chlupáčem. Jak je to s věkem u koček? Které z plemen se mohou pochlubit dlouhověkostí?

Věk se prodlužuje

Průměrný věk dožití koček se poslední desetiletí značně prodlužuje. Děje se tak zejména díky kvalitním krmivům, skvělé veterinární péči a milující náruči chovatelů.

Aby byla vaše kočička v bytě šťastná a dožila se vysokého věku, měli byste si s ní také umět hrát. Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Dříve se mazlíčci z kočičí říše dožívali v průměru deseti let. Dnes už nejsou výjimkou patnáctileté kočky a některé z nich dokonce sfouknou i dvacet svíček na pomyslném narozeninovém dortu. A které že patří mezi rekordmany v dlouhověkosti?

Siamská kočka

Přebornicí v dlouhověkosti je siamská kočka. Vyznačuje se elegantní, ladnou a štíhlou postavou. A díky jejímu specifickému vzhledu je takřka nemožné si ji splést. Na péči je poměrně nenáročná a její krátká srst skoro nelíná. Navíc je to plemeno, kterému vysloveně vyhovuje bydlení v bytě. Nevyžaduje zahradní dobrodružství, za to vás může překvapit svou chytrostí a mazaností.

Ráda se učí novým kouskům, takže ji můžete učit třeba agility. Siamská kočka se ráda zvukově projevuje, někteří chovatelé tak mohou mít pocit, že si s nimi jejich siamské kočky povídají. Kočka s modrýma očima a tmavou maskou se může při dobré péči dožít až dvaceti let. Pozor ovšem. Siamská kočka je tvor velmi společenský a nedobře snáší odloučení od svých pánů.

Barmská kočka

Přestože nese název Barmská, s Barmou toho zase tolik společného nemá. Plemeno barmské kočky vzniklo zkřížením siamského kocoura s kočkou dovezenou z Barmy. Vzhled kotěte si ihned získal své příznivce a základní kameny nového plemene byly položeny. Barmská kočka dokáže svému pánovi dělat společnost až dlouhých osmnáct let, nevýhodou tohoto plemene je však genetická predispozice k deformacím lebky.

Egyptská mau

Říká se o ní, že je to nejstarší plemeno koček vůbec. Egyptská mau měla předky až ve starověkém Egyptě. Je ladná a svým vzhledem připomíná divokou šelmu. Jako společnice je velmi inteligentní, miluje svou rodinu a má skvělou přátelskou povahu. Stejně jako siamská kočka nesnáší odloučení. Pokud si ji vyberete za svého mazlíčka, odvděčí se vám až sedmnácti lety příjemné společnosti.

Majestátní mývalí kočka

Mezi nejkrásnější tvory z kočičí říše patří bez pochyby Mainská mývalí kočka. Ani tu nepřehlédnete a nespletete si ji s jiným plemenem. Překvapit může svou velikostí, rozhodně se neřadí mezi drobky. Mývalí kočka je skutečně nádherné majestátní stvoření s výbornou povahou, i proto si vysloužila přezdívku něžný obr. Při správné péči a dostatečné porci lásky se dožívá až patnácti let.

Jak prodloužit kočce život

Prodloužit život kočce je prioritou každého milujícího páníčka. Kvalitní výživa hraje klíčovou roli. Mějte na paměti, že kočky jsou masožravci, takže by měly mít vyváženou stravu bohatou na bílkoviny a nízkou na sacharidy. Pravidelné veterinární prohlídky jsou nezbytné pro zachování zdraví. Dbejte na prevenci parazitů a očkování. Fyzická aktivita udržuje váhu a kondici kočky, takže zařaďte hry do jejího denního života. Poskytněte jí lásku a pozornost, protože emocionální pohoda má také vliv na dlouhověkost. V neposlední řadě eliminujte stresové situace a zajistěte kočce bezpečné prostředí. Správnou péčí a láskou můžete prodloužit své kočce život a poskytnout jí šťastný a zdravý život.

Související články

Zdroje: adbz.cz, www.frekvence1.cz, www.moulik.cz, hobbio.cz, cs.wikipedia.org