Králík se jmenuje rex malý kuní modrý a v Evropě je velmi populární, zejména v Německu, kde jsou rexi všeobecně velmi oblíbení a chovaní ve vysoké kvalitě. Vyskytují se ve dvou barevných rázech – modrém a hnědém. Jsou živé, kamarádské, zvídavé povahy a dobří skokani, kteří se uplatňují v soutěži králičí hop. U nás se však s nimi na výstavách příliš nesetkáváme, zřejmě proto, že jejich chov je obtížný.

Ve vrzích se rodí tříbarevné kombinace králíčat. Je to podmíněno genetikou. Výstavně vhodní jsou světlí heterozygotní králíci s výraznou kuní kresbou (rodí se rovněž v několika odstínech - světlí, střední a celkově tmavší), další se rodí tmaví homozygotní králíci bez kuních znaků, kteří se neoceňují na výstavách, ale jsou chovu schopni, a třetí jsou opět homozygotní bílí králíci – albíni, kteří se v chovu nevyužívají.

Králík se světle modrou srstí

„Šlechtění kuních modrých a nově i hnědých rexů je velmi zajímavé a s pomocí mojí maminky, zkušené chovatelky meklenburských králíků, se této disciplíně teprve učím. Srst výstavního králíka musí mít světle modrou barvu. Kuní znaky tvoří tmavý hřbetní pruh, tmavé zbarvení uší a nosní maska. Patří k nim také tmavé zbarvení očních kroužků, končetin a pírka, tmavé skvrny na skráních a světle čelní partie, takzvané zrcadlo. Barva očí je šedomodrá a drápky na nohou musí být tmavé. Mělo by být zcela jasně patrné, zda se jedná o samce či samici dle tvaru hlavy. Samci mají široké tváře a samice jsou spíše útlejší. Vybrat na výstavu kolekci takto vybarvených králíků není vůbec jednoduché a chovatel musí mít širokou základnu kvalitních jedinců, aby uspěl.“

Chovatelský zákon

Rex kuní modrý není však pouze výstavní plemeno. Chová se samozřejmě i kvůli kvalitní svalovině. Přípustná výstavní hmotnost je 3,75 kg, ale nejvíce bodů králík získá s váhou 3,25-3,50 kg. To obdrží plných 10 bodů. Když jde hmotnost nahoru, body naopak ztrácí. Ideální váha odpovídá i postavě podle Vzorníku plemen králíků, protože tělo musí být pouze mírně zavalité s kratšími, středně silnými končetinami, krátkou hlavou a téměř neznatelným krkem.

„Chovná sezona u nás začíná po Novém roce. Připouštíme králíky v lednu a únoru, během roku maximálně třikrát. Sezona končí počátkem října a samičky mají tři měsíce na to, aby si odpočinuly. Vzhledem ke své váze mívají 4-5 mladých, ale stalo se, že měla samice i 14 králíčat. Nechala jsem jí osm a ostatní rozdělila jiným samičkám, protože jich připouštím víc najednou. Po poradě s maminkou ve více početných vrzích vybereme špatně vyvinuté jedince, které z hnízda odstraníme, aby se netrápili. Králíci do tří let jsou nejvíce plodní, pak jde plodnost dolů, mají méně mléka, tím hůře krmí a mnohdy ztrácejí i na kondici. Ale výstavní a chovní králíci u nás dožívají, to je náš chovatelský zákon. Například Bobině je šest let a našemu nejstaršímu králíkovi Šimonovi bylo jedenáct roků. A staráme se o ně stejně dobře jako za mlada, protože nám dělali na výstavách radost. Na celostátní výstavě v Lysé nad Labem moji králíci obdrželi hodnocení 95 bodů a získala jsem pohár Mladého chovatele“ dodává Katrin Hellerová.