Kolie je plemeno pocházející ze Skotska. Bylo pojmenováno podle skotských ovcí (colley), jejichž stáda tito psi hlídali. Je však možné, že první kolie byly dovezeny ze Španělska. Ve Skotsku je pak začali cíleně šlechtit pro pasení ovcí v 19. století.

Krátkosrstá kolie se liší vzhledem i povahou

Pokud koupíte štěně od "chovatele", který vám svůj chov neukáže, podpoříte nelegální množírny, kde psi žijí v otřesných podmínkách jako sotva přežívající stroje na výrobu štěňat!

Od své dlouhosrsté sestřičky se krátkosrstá kolie liší v mnoha ohledech. Nejen v celkovém vzhledu a typu, ale především v povaze. Je považována za původnější typ a dodnes si zachovala plné předpoklady pro pracovní využití. Má více temperamentu, je vyrovnanější a má o něco tvrdší povahu. Také je celkově vitálnější a zdravější. Krátkosrsté kolie mají hlubší štěkot a svým bystrým myšlením a energickými reakcemi působí dojmem ostřejšího hlídacího psa.

Společník pro sport i na výlety

Krátkosrtstá kolie má hbitou, lehkou a sportovní stavbu těla vhodnou na práci. Je to velmi čilý, inteligentní a aktivní pracovní pes. Je vhodný pro spoustu psích sportů (agility, dogfrisbee, flyball), na výstavy, pasení či jako společník aktivních lidí. Kolie jsou nejen skvělí pracovní psi, ale i psi do rodiny, kde však o ně musí být pečováno s láskou a je třeba jim dopřát i dostatek pohybu a zábavy.