Pejsi jídlo prostě milují! A kdyby bylo na nich, snědli by první poslední. Proto jim většina páníčků kromě klasické misky granulí (nebo konzervy) dá během dne i něco „bokem“.
Jde o pamlsky, které mají zvíře zabavit, potěšit ho nebo odměnit za nějaký výkon. V obchodech jsou k mání v různých verzích. Ne ale všechny jsou pro vašeho mazlíčka to pravé ořechové...
Na videu autora BK Pets se dozvíte, jak si připravit domácí psí pamslky. Více na kanále YouTube.com.
Chemická záležitost
Nevhodné jsou zejména uměle tvarované pochoutky (kartáček, bota) nebo sušenky, které mají nepřirozenou červenou, zelenou nebo žlutou barvu. Prodejci čisticích tyčinek často argumentují tím, že obsahují eukalyptus, který chrup vyčistí a zároveň osvěží.
Ve skutečnosti jde ale o hříčku chemie, kdy výrobek je uměle dobarven a napuštěn eukalyptovým aromatem, aby působil věrohodněji. Bohužel, veškerá tato barviva, dochucovadla a spojovadla jsou pro psí zažívání peklem a vyvolávají průjmy.
Zárodek budoucích nemocí
Podvodem na spotřebitele jsou dokonce i takzvané buvolí kosti. Původně totiž vůbec nejsou z buvola, ale jde o zbytky z kožedělného průmyslu, které jsou chemicky obarveny a upraveny do tvaru kostí.
Samospásné nejsou ani takzvané psí piškoty, které se od těch lidských moc neliší. Obsahují porci cukru a pšenice, které u psů způsobují závislost na cukru, cukrovku, překyselení organismu a vznik análních žlázek.
Pamlsky pro zdraví
Tak to vidíte… Většina pamlsků, které byste svému mazlíčkovi v dobré víře koupili, mu spíše uškodí než prospějou. Proto je daleko lepší mu upéct nějaké domácí potěšení. Co třeba takové sušenky z krůtího masa a sýra?
Jak na to: Než se pustíte do práce, předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte 1 a ½ hrnku ovesné mouky, 1 a ½ hrnku hnědé rýžové mouky, ½ hrnku švýcarského sýra, ½ hrnku krůtího mletého masa (ideálně pokud je předvařené a vysušené), 1/2 hrnku ovesných otrub, 1 polévkovou lžíci sušené petrželky a 1 vejce.
Vydrží v lednici
Zdá-li se vám těsto příliš tuhé, přidejte do něj trochu vody. Pak už jen ho rozválejte na placku a pomocí nože nebo rádýlka vykrajujte jednoduché tvary (můžete zvolit čtverce, kosočtverce, obdelníky).
Budoucí sušenky přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte je v předehřáté troubě zhruba 22 – 27 minut. Zkrátka tak dlouho, aby získaly zlatavý nádech. Upečené kousky nechte vychladnout. Nasypte je do uzavíratelné nádoby (využít můžete obyčejnou zavařovačku) a dejte do lednice, kde vám chvíli vydrží.
Zdroje: www.funkydog.cz, www.mujhafan.cz