Italský chrtík

Navzdory svému názvu pochází tento nejmenší zástupce rodiny chrtů ze starého Egypta. Byl vždy šlechtěn jako společenské plemeno a od počátků doprovázel mocné a bohaté tohoto světa. Jejich oblibu si získal inteligentní a přátelskou povahou, ale také křehkým, elegantním vzhledem.

I při své drobné velikosti a hravosti italský chrtík stále působí aristokratickým dojmem. Vzhledem ke své krátké jemné srsti to však není zrovna otužilec a na procházku do zimního počasí je nutné ho obléknout. Ani v oblečku si ale tento jinak aktivní pes zimu příliš neužívá a nejraději si hoví v teplém příbytku.

Basenji

Toto v mnoha směrech unikátní plemeno pochází ze střední Afriky, takže má teplomilnost takříkajíc v genech. Původně lovecký pes dnes plní hlavně funkci společníka, třebaže mu zůstal silný lovecký instinkt a jistá samostatnost zvířete, které se muselo rozhodovat samo za sebe.

Není to tedy zrovna oddaný pes plnící pánovi každé přání. Své majitele si ale umí získat temperamentem, čistotností i elegantním vzhledem. Není to rozhodně pes vhodný k pobytu v boudě, strádal by tam psychicky i zimou. V zimním období ho ostatně neužije ani na delší procházky, dává přednost teplu domova.

Peruánský naháč

Tohoto psa chovali již bohatí Inkové, ovšem jeho původ je obestřen tajemstvím. Jedná se o hrdého a ušlechtilého psa se štíhlým, elegantním vzhledem. Jeho povaha plně odpovídá společenskému plemeni – je citlivý a inteligentní zároveň, učenlivý i přítulný.

Jak již napovídá název, jedná se o bezsrsté plemeno, které může mít různé barvy kůže, od černé po plavou. Existují jednobarevné varianty i jedinci s růžovými skvrnami. Vzhledem k absenci srsti je jasné, že to není venkovní pes a chov v bytě je naprosto nutný, stejně jako kabátek na zimní procházky.

Čínský chocholatý pes

Původ tohoto extravagantně vyhlížejícího plemene je poněkud nejasný, variantou je Čína, jak napovídá i jeho název, ale možná je také z Jižní Ameriky. Přes výstřední vzezření se jedná o nekonfliktního, přátelského a přítulného psíka, který se nejen rychle učí, ale také s majitelem velmi ochotně spolupracuje.

Je zdravý a dlouhověký a rád si zasportuje. Existuje ve dvou variantách, s holým tělem a dlouhou srstí na hlavě, tlapkách a ocasu, nebo porostlý na celém těle dlouhou závojovitou srstí (tzv. typ labutěnka). Ani jedna varianta není vhodná do venkovního chovu, a to nejen kvůli zimě, kterou by tento pes nevydržel, ale ani kvůli odloučení od majitele. Čínský naháč, jak se mu často přezdívá, prostě potřebuje pro svou citlivou tělesnou schránku a jemnou duši teplo domova i pánovu blízkost.

Dobrman

Toto původně německé plemeno vyšlechtěné k obraně a hlídání se již na první pohled velmi liší od jemných společníků v této pětici. Přesto s nimi má některé společné rysy. Jedná se o velkého psa, může vážit i více než 40 kg, ale přitom je štíhlý a elegantní.

Pod důsledným vedením se z tohoto inteligentního a energického zvířete stane nejen výborný společník, ale také spolehlivý služební pes. Zároveň je velmi oddaný svému pánovi a samotu nemá rád. Venkovní pobyt proto příliš neocení. Nejenže by ho trápil stesk po pánovi, ale navíc by kvůli své krátké srsti venku mrzl. I tomuto respekt budícímu zvířeti je proto minimálně v zimě lépe doma.