Přítomnost kuny poznáte i po pachu

Řádění na půdě není nic oproti přehryzání elekroniky v automobilu. Kuny poznáte nejen podle stop ve sněhu, ale také podle exkrementů, které s oblibou vystavují na viditelná místa. Kámen na zahradě, sloupek plotu či parapet jsou pro kuní toaletu jako dělané. Kuní exkrementy navíc nepříjemně páchnou, a pokud by se zabydlela na půdě vašeho domu, jistě by ji prozradil nejen hluk, ale také zápach.

Kuny skalní rabují, lesní jsou plaché

I když jsou kuny škodná, jejich lov je přísně zakázán po celý rok krom zimního období, konkrétně od 1.listopadu do posledního února. I když často říkáme jen kuna, je to právě kuna skalní, která nás opravdu trápí. Její příbuzná kuna lesní je velmi plachá a jen zcela výjimečně se může utábořit v blízkosti vaší chaty na samotě.

Na kuny se vyzbrojte vším možným

Zajištění podkroví nebo jiných částí domu, kudy může kuna dovnitř vniknout, může být problém. Kuna se dokáže protáhnout i velmi malými otvory, proto se na výplň doporučuje kovová mřížka nebo pletivo přestříkané nízkoexpanzí pěnou, která místo dostatečně utěsní.
Než se vrhnete na nákup a použití průmyslově vyráběných pachových odpuzovačů, ultrazvukových plašičů či pastí, vyzkoušejte, zda by je dostatečně neodradily vaše vlastní pachové odpuzovače. Kuny skalní jsou totiž citlivé na pachy, a proto je můžete zkusit odradit sami několika způsoby.

Kuny nesnášejí výrazné pachy

Výrazné nepřirozené pachy kuny nesnáší. Vodu v PET láhvi ovoňte kolínskou a pořádně láhev protřepejte. Do víčka propíchněte malý otvor horkým nožem nebo jiným kovovým nástrojem, abyste mohli ovoněnou vodu pohodlně rozstříkat v malém množství všude v okolí výskytu kuny. Kouty půdy, kůlny, okolí parkoviště, ale také cestičky, kde nacházíte kuní exkrementy, to jsou místa, kde byste měli rozstříkat nebo rozmístit pachové odpuzovače.

Které pachy jsou kunám protivné?

Kuny také špatně snášejí naftalín, ale i lidské či zvířecí pachy je odrazují. Velmi nepříjemné jsou kunám nemyté pánské vlasy, kočičí chlupy či přímo lidská moč, ale je jasné, že k takové obraně domova se uchýlí jen málokdo.
Nicméně i vonné citronové stromečky nebo chlorové tablety do bazénu kuny odpuzují. Pamatujte, že pachové nástrahy nevydrží dlouho, a je proto potřeba pravidelně je obměňovat. Úspěch sice není zaručen, ale za vyzkoušení tyto prostředky rozhodně stojí.

Zdroje: https://www.dumazahrada.cz, https://www.idnes.cz