Mít šťastné slepičky je snem každého chovatele. Jen šťastná a zdravá slepice snášejí zdravá vejce. Důležité je poskytnout slepičkám dostatek pohybu, ale zároveň vyhraněné místo, kde se budou cítit bezpečně. Musí v něm mít dostatek potravy, ale také zábavy. A nesmíte zapomenout na úkryt proti vetřelcům a proti chladu.

Slepičí výběh můžete proměnit v zahradu či les nejrůznějších plodin, které budou zdrojem obživy pro slepičky po většinu měsíců v roce. Nutné je plodiny dobře kombinovat, aby dozrávaly postupně, jedná se o stromy, keře i bylinky. Na zem jim nastelte posekanou trávu i spadané listí, ve kterém se budou rády přehrabovat a vyzobávat hmyz, pod zemí zase musí mít dostatek žížal a larev.

Od jara do zimy

Čím větší zahrada, tím více možností pro slepičky máte. O tom, kde jim jejich místo k životu připravíte, dobře popřemýšlejte, protože kolem domu musíte mít místo i pro sebe, i pro svou užitkovou a okrasnou zahradu. Přirozenou potravu z okolního prostředí budou mít slepice také v různém množství během roku.

Na jaře, kdy už netrpělivé čekají na zelené krmení, je nutné zasít nové rostliny, určitě místa výsevu dobře oploťte, protože by pod nájezdem slepic nepřežila. Ideálně si je předpěstujte mimo zahradu. Během léta budou vzrostlé stromky a keře poskytovat zvířatům kýžený stín. I tak je ale svádí k hrabání, hrozí, že poškodí kořeny, proto je pravidelně kontrolujte a v případě nutnosti zasypte díry zeminou.

Na podzim nastává pro slepičky příjemná doba, není už takové horko, vlhká půda láká k hrabání, listí a vše co padá ze stromů dobře zúročí. V zimě potřebují místo, kam se schovat, během teplejších dnů je nechte procházet se po zahradě, dokážou najít a vyzobat i dobře skrytý hmyz, třeba z mulče. Dobře vám také pohnojí zahradu. I když by plodiny ze slepičího lesa pro život možná stačily, je nutné slepičky pravidelně přikrmovat zrním a šrotem.

Stromy a keře

Máte-li na zahradě místo se vzrostlými stromy, určitě naplánuje výběh pod nimi. Ovoce, které občas spadne, je pro slepičky vítanou lahůdkou, stejně jako případný hmyz, kterého nalákal sladký plod. Vhodné jsou jabloně, hrušně, třešně i višně, slepičky uvítají i jalovec, lísku, rakytník či jeřabinu. Keře jsou další nezbytnou součástí slepičího výběhu, vytvářejí stín a určitě kombinujte stálezelené druhy s opadavými, protože i v zimě hledají zvířata úkryt. Vhodné jsou třeba malinové či ostružinové keře, jejich plody jsou pro slepičky opravdovou lahůdkou, ocení i rybíz, jostu, černý bez, muchovník či angrešt. Vhodné jsou i dřišťál bradavičnatý, dřišťál zimostrázový, hlošina pichlavá, šeřík obecný, kalina či cesmína ostrolistá.

Bylinky i trávy

Do slepičího lesa patří i byliny, lepší jsou trvalky, a sice odolnější druhy. Jakmile na jaře znovu vykouknou z hlíny, raději je na čas oploťte, než zesílí a povyrostou. Báječné jsou kopřivy, kostival, šťovík, pampeliška, jitrocel, lichořeřišnice, ptačinec prostřední, len setý, pelyněk pravý, čirok, merlík bílý a další. Nezapomínejte ani na okrasné trávy, často dokáží ochránit jiné rostliny před slepičím hrabáním. Volte třeba ostřici převislou, ozdobnici nebo bambus. A nezapomeňte na čerstvou vodu, které by měly mít slepičky stále dostatek.

Související články


Zdroje: www.slepicevnouzi.cz, www.gardenista.com