Kvalitní strava je pro zdraví a pohodu našich psů a koček zásadní. Platí zde vlastně to, co u lidí. Pokud se my stravujeme nekvalitně, odrazí se to na našem zdravotním stavu. A to samé se týká zvířat. Naštěstí se v dnešní době chovatelé o stravu svých mazlíčků zajímají čím dál víc a trh jim vychází vstříc nepřeberným výběrem psí i kočičí stravy uzpůsobené přímo na míru jejich potřebám, ať už se týká plemene, věku či aktuální situace, jako je například březost.

Přesto ještě u mnoha z nás přetrvávají návyky, které našim zvířatům nesvědčí. Čeho bychom se tedy měli v kočičí a psí stravě vyvarovat? Obecně platí (ale je také nejčastěji porušováno), že by zvířata neměla být krmena lidskou stravou. Obsahuje pro ně totiž moc soli, cukru, různých dochucovadel a tuku, a naopak málo živočišných bílkovin. Důsledky takového nevhodného krmení se můžou projevit okamžitými zažívacími problémy, jako je například průjem u psů, ale i za delší dobu, a to obezitou, cukrovkou, problémy s ledvinami a játry nebo pohybovým aparátem. Při dlouhodobé nevhodné stravě mohou tyto potíže vést k rozvoji tak závažných nemocí, jako je rakovina.

Všichni ale známe loudící psí oči, kterým je těžké odolat. V jejich zájmu bychom se ale měli jejich krmení od stolu vyhnout. Obzvlášť nevhodné, zvlášť při dlouhodobé konzumaci, jsou pro psy například uzeniny, které obsahují příliš soli a často i tuku, čokoláda a obecně sladkosti, neprospívá jim ani avokádo, hrozinky a hroznové víno nebo ořechy. Jak doporučuje například odborník na výživu psů Martin Pučálka, pokud už chceme pejskovi něco dopřát z naší stravy, nejlepší je dát mu kousek vařeného masa, pokud možno málo slaného. Krmením jinými dobrotami mu víc uškodíme, než uděláme radost.

Ani kočkám lidská strava nesvědčí, oproti rozšířeným představám by neměly pít ani mléko, protože je pro ně obtížné trávit laktózu. Nebezpečné jsou pro ně i již zmíněné hrozny a hrozinky, čokoláda a syrové těsto, které se jim v organismu rozpíná a kvasí. Není vhodné dávat ani speciální kočičí stravu psům a naopak. I když by to zvířatům chutnalo, jejich stravovací potřeby jsou úplně jiné, kočky například potřebují ve stravě přijímat kyselinu zvanou taurin, kterou jejich tělo nedovede samo vyrobit a zároveň se bez ní neobejde. Psí strava ho v dostatečném množství neobsahuje, neboť psí organismus je schopen produkovat taurin sám. Pro psy i kočky je nebezpečný alkohol a kofeinové nápoje, které by jim asi nikdo nedával, ale je nutné ohlídat, aby se k těmto lidským dobrotám náhodou nedostali a neochutnali, protože i malé množství pro ně může být fatální.

Kvalita a složení stravy je prostě pro naše psy a kočky zásadní. To, že se dožívají stále vyššího věku, je připisováno právě tomu, že se lidé začali o jejich stravování víc zajímat a ustupují od praxe „zbytků od oběda“. Krmivo má vliv i na kondici zvířat, takže investice do kvalitní a vhodné stravy se vám vrátí úsporami za veterináře. A kromě peněz ušetříte sobě i vašemu mazlíčkovi spoustu nervů, nepříjemností a bolesti, takže to za to rozhodně stojí.

Zdroje: www.hillspet.cz, www.lidovky.cz