Pohyb na čerstvém vzduchu jim zaručeně prospěje. A čím větší výběh bude, tím více pohybu, podnětů, a především pestřejší pastvy králíčkům a morčatům poskytne.

Stín stromů nic nenahradí

Výběh musíme umístit tak, aby jeho část po celý den stínilo husté větvoví keřů, stromů, nebo liánami hustě porostlá pergola. Chladivý stín listoví nenahradí žádný slunečník, což můžeme v létě snadno vyzkoušet na vlastní kůži. Domeček nebo celá zastřešená část výběhu dobře slouží jako ochrana před deštěm a nepohodou, ale jako ochrana proti horku neposlouží. A králíčci a morčata horko dobře nesnášejí, snadno je může trápit či dokonce zabít úpal.

Ochrana nejen proti podhrabání

Výběh je nutné důkladně zabezpečit. Králíčci umí nejen skákat, ale i dobře hrabat. Proto výběh zabezpečíme zapuštěnými plechy nebo prkny. Alternativou je řídké pletivo položené na zemi, přes které může růst tráva. Do krytého kouta pak můžeme složit kupku starého sena, slámy nebo suchého listí, ve které si budou moci králíci po libosti hrabat. Výhodou pletiva na dně je, že ohrádka může být pohyblivá a přesunujeme ji na čerstvou trávu.

Proti přeskočení výběhu pak poslouží vyšší ohrádka, dle velikosti králíčka, nebo pletivo chránící výběh jako střecha. To bývá nezbytné, pokud se na zahradě pohybuje nenechavá kočka, a pokud budou zvířata výběh obývat i v noci, je zcela nezbytné. Proti kuně ani lišce je domeček neochrání. Morčatům stačí jednodušší ohrádka, ta nenorují. Ochranu pak potřebují stejnou, jako králíčci.

Domek na spaní

Pro dvě morčata (a pokud se jim denně nevěnujeme po mnoho hodin, měli bychom vždy chovat dva jedince, třebas stejného pohlaví) postačí domek 50 cm široký, 70 cm dlouhý, a 15 cm vysoký. Rozměry pro králíčky by měly být ještě o něco větší, záleží na plemeni. A především potřebují domek tak vysoký, aby v něm mohli pohodlně panáčkovat. Na dno nasteleme slámu, hobliny nebo seno. Vchod může chránit filcový závěs, kterým se obyvatelé snadno naučí procházet a který za chladnější noci udrží teplo uvnitř.

Přesahující střecha může tvořit přístřešek, pod který bezpečně uložíme napáječku nebo nádobu na vodu, misku na potravu a jesličky na seno. I když mají pastvu, seno by králíci i morčata k dispozici mít měli.