Množství chlupů, které kočky dokážou spolykat při své každodenní několikahodinové očistě, by nejspíš mnohé z nás překvapilo. A což teprve u koček s dlouhou srstí! Kočky olizováním své srsti zároveň masírují svůj kožich, prokrví si kůži, a ta pak lépe uvolňuje staré odumřelé chloupky. Díky drsnému jazýčku plnému papil (drobných) háčků mířících jedním směrem, které mají i jistou míru pohyblivosti, zachytávají nejen nečistoty na své srsti, ale také rozmotávají zapletené a zacuchané prameny.

Co jsou to trichobezoáry

Trichobezoáry jsou smotky chlupů, které v trávicím traktu koček vytvářejí jakýsi váleček, obvykle o délce 2 cm. Kočky nejsou schopné chlupy ani vyplivnout, ani vyloučit, takže jedinou možností, jak se chlupů zbavovat je jejich vyvrhnutí. Chovatelé začátečníci mohou být poměrně vyděšeni při pozorování procesu vyvrhování trichobezoárů u svého mazlíčka. Kočka nejprve dosti naříká, dlouhou dobu dáví a až pak se jí obvykle podaří vyvrhnout nevzhledný smotek chlupů, a to často i se zbytky potravy, nebo s trávicími šťávami.

Kočičí jazýček je nejen mlsný

Podívali jste se někdy na kočičí jazýček opravdu velmi zblízka? Kočičí jazýček dokáže víc, než si myslíte! Za jeho schopnostmi je třeba vidět dokonalé uspořádání malinkých háčků na jeho povrchu. Kočičí jazýček je v mnoha směrech dokonale uzpůsoben potřebám kočky, ovšem na druhou stranu kočkám brání ve vyplivnutí chlupů. Mohou za to právě ony drobounké zpětné háčky na povrchu kočičího jazyka.

Co je ještě v normě

Kočky se snaží spolykané chlupy vyvrhnout. Někdy vyjde z kočky i zbytek potravy nebo natrávené žaludeční šťávy. Obvykle se kočky smotků chlupů zbavují jednou za týden či dva týdny. Nemělo by k tomu ale rozhodně docházet častěji. Ovšem určité problémy mohou nastat u koček s citlivým zažíváním a u těch, které jsou nemocné.

Prevence funguje

  • Dá se říct, že pokud vaše kočka miluje česání a úpravu srsti svým majitelem, máte vyhráno. Pravidelnou péčí o její srst můžete zabránit celkovému zhoršení situace. Doporučuje se zvýšit četnost kartáčování zvláště na jaře a na podzim, kdy kočky přirozeně nejvíce línají. Někdy se kočky zbavují odumřelých chloupků také pomoci škrabadel umístěných na vhodných místech v bytě.
  • Další možností, jak usnadnit kočce proces čištění žaludku, je pěstování kočičí trávy, kterou kočky záměrně pozřou, potřebují-li se vyčistit žaludek. Kočičí trávu vypěstujete i doma jednoduše ze sáčku osiva, které zakoupíte.
  • Svou kočku potěšíte také ochucenou pastou, kterou aplikujte přímo do tlamy kočky nebo do krmiva, případně ji můžete namazat své kočce na přední packy. Kočka si pastu olíže, a tak pasta putuje hlouběji do trávicího traktu. Olejové pasty přímo určené ke konzumaci kočkami vytvoří v žaludku kluzkou vrstvu, která umožní již vzniklým trichobezoárům snadnější vyloučení trávicím traktem ven z těla kočky.
  • Na trhu s kočičím krmivem lze zakoupit také speciální doplňkové krmivo, které kočkám napomáhá s trávením.

Kdy vyhledat odbornou pomoc

Zácpa, kašel, dávení, nechutenství anebo tvrdá stolice mohou být průvodním znakem toho, že kočka ze sebe nedokáže vypudit trichobezoáry a ty jí činí znatelné obtíže. I když zpozorujete, že vaše kočka má s vyvržením chlupů problémy a celá situace se opakuje stále častěji, jděte s ní co nejdříve k veterináři. Důvodem k obavám o zdraví vaší kočky může být i dehydratace a apatie. Rozhodně situaci nesmíte podcenit. Při ucpání trávicího traktu nebo žaludku může velmi urgentně nastat situace, kdy bude muset vaše kočka na operaci.