Bulmastif

V domovské Velké Británii vzniklo toto plemeno křížením mastifa a buldoka, jeho hlavním úkolem mělo být hlídání majetku a také pronásledování pytláků. Jedná se o poměrně mladé plemeno, uznané až na začátku 20. let 20. století.

Tento mohutný pes s buldočí hlavou, který může vážit až 60 kg, je opravdu výborný hlídač, zároveň miluje děti a velmi přilne ke své rodině, chránil by ji s nasazením vlastního života. Také je to ale velmi tvrdohlavé zvíře, jehož výchova není zrovna snadná. Při nedůsledném vedení se může stát nezvladatelným, což je už vzhledem k jeho hmotnosti dost riskantní situace.

Boxer

Tento všestranný pes pocházející z Německa byl původně využíván k lovu i hlídání, později se stal služebním psem a dnes výborně plní funkci společenského plemene.

Jeho inteligentní, veselá povaha ho činí vhodným i do rodiny s dětmi, ostatně za své pány by v případě nebezpečí klidně dal život. Je velmi aktivní a miluje pohyb. Je ale potřeba pečlivá výchova, protože není zrovna přirozeně poslušný a má vlastní hlavu. Pokud by ho majitel nezvládl, může být i záludný a agresivní.

Husky

Toto plemeno jedinečného vzhledu pochází ze Sibiře, kde místní kočovný národ Čukčů používal tyto psy k tažení saní. Později se husky s obchodníky dostal i do Severní Ameriky, která ho přijala za svého a dnes ho považuje za americké plemeno, které se hojně využívá k závodům psích spřežení.

Tento inteligentní a odolný pes, kterého nezaskočí žádná zima a teplý byt rozhodně není pro něj, je zároveň nezávislý a energický. Jeho výchova není kvůli jeho svéhlavé povaze právě snadná, zároveň je opravdu nutná, protože jinak hrozí, že se jeho nevyčerpatelná energie obrátí nesprávným směrem.

Rotvajler

Psí plemeno původem z Německa, jehož kořeny ale sahají až do dob starého Říma, často pomáhalo řezníkům s naháněním skotu na trh a rozvážením masa. Právě rotvajlera se týká ono známé a poněkud hanlivé rčení o chování řeznického psa.

Rotvajler je přitom inteligentní a klidný pes, který je oddaný své rodině, včetně dětí. Zároveň je odolný a sebejistý, ovšem právě v jeho případě je důsledná výchova a socializace z rukou zkušeného chovatele naprosto nezbytná. V opačném případě se rotvajler stane nezvladatelným, což je vzhledem k tomu, že se jedná o velmi silné plemeno s vysokým prahem bolesti a extrémní silou stisku, značně nebezpečné.

Pitbul

Celým jménem americký pitbulteriér vznikl jako plemeno v USA v 18. století, v 19. století byl využíván pro psí zápasy. I dnes se jedná o dominantní a energické plemeno s atletickou stavbou těla, u kterého je zkušené vedení naprostou nezbytností. Nemá se zrovna v lásce s jinými psy ani jinými domácími mazlíčky, socializace a důslednost jsou v tomto případě nutné, ale ani tak se na jejich výsledky nedá stoprocentně spolehnout.

Jeho tvrdohlavost spolu s vysokou inteligencí, která hraničí s vychytralostí, z něj činí psa pro zkušené kynology. V rukách nedůsledného začátečníka nebo někoho, kdo se o agresivitu u pitbula bude snažit záměrně, se z něj kvůli jeho veliké síle a odolnosti může stát nebezpečná zbraň.