Pozor na škatulkování

Vyvarujme se označování některých psích plemen jako bojových, agresivních nebo zabijáckých. Vždyť jejich povahu formují nejen geny, s nimiž se narodili, ale také náš přístup k nim. Věděli jste, že člověku hrozí 8krát pravděpodobněji zahynutí z důvodu zasažení blesku, než úmrtí v důsledku napadení psem? Alespoň takový byl výsledek výzkumů prováděných v USA.

Vliv člověka na psa

Máte obavy z toho, že se až příliš často chovají ve městech psí rasy, které se mohou chovat nebezpečně? Působí na vás některé plemeno přinejmenším nevhodně? Pak vždy myslete na to, že za každým psem je třeba vidět také jeho majitele a způsob, jakým právě on svého psa vede, vychovává a zahrnuje láskou či nenávistí. Dříve či později se vliv člověka na chování jeho psa vždy projeví.

Kdo si hraje, nezlobí

Většina psích plemen byla vyšlechtěna, aby plnila své předem dané pracovní úkoly. V současnosti však mnoho z nich nemá na starosti nic jiného, než čekat doma dlouhé hodiny na svého pána, až přijde z práce domů. Málokteří psi jsou dnes zaměstnáni plněním svých pracovních povinností, a tak se nudí. Ne nadarmo se říká: Kdo si hraje, nezlobí. A psi, s nimiž si nikdo nehraje, nekomunikuje s nimi a nechává je doma opuštěné, nebo je dokonce týrá a vybíjí si na nich zlost, trpí stresem.

Pes ve stresu = nepředvídatelné chování

Stresovaný pes se může chovat nepředvídatelně, a to jak vůči cizím lidem, tak i vůči známým osobám. Pak se zákonitě objevují zranění, ať už neškodná škrábnutí či bolestivá kousnutí až po vyhrocené případy a ošklivá napadení s trvalými či dokonce smrtelnými následky.

Statistika je věc ošemetná

Pokud bychom měli sestavit jakýsi pomyslný žebříček, který by měl zobrazovat agresivitu psích plemen, musíme upozornit na to, že statistika je věc ošemetná. Navíc je pochopitelné, že oblíbenější psí plemena se budou na napadeních člověka podílet častěji, neboť jsou i častěji chovanými plemeny. V žádném případě neberte následující žebříček jako seznam rozených čtyřnohých zabijáků, jedná se pouze o pravděpodobnost napadení.

  1. pitbulové a bulteriéři
  2. rotvajleři a kříženci rotvajlerů
  3. haskyové a malamuti
  4. kříženci vlků se psy
  5. čau čau
  6. akita inu
  7. němečtí ovčáci
  8. dobrmani

Útokům předchází provokace

Další proměnnou tohoto žebříčku je, že v lékařských záznamech je málokdy zapsáno plemeno, které způsobilo člověku nějaké zranění. A stejně tak se může kdekoli na světě vyskytnout povahově dokonalý jemný dobrman, jako i nevrlý a protivný zlatý retrívr. Další věcí, nad kterou se musí každý rozumný člověk zamyslet, je to, že více než polovina psů, kteří se chovali agresivně, byla k útoku vyprovokována.

Čas jako další proměnná

Žebříček agresivních psů se rovněž mění v čase. Tak, jako kdysi byli považováni za nejagresivnější němečtí ovčáci, později rotvajleři, jsou to dnes pitbulové a bulteriéři, neboť stoupají také na řebříčku nejoblíbenějších chovaných psích ras.

Nic se nestane bez důvodu

Žádný pes, který nebyl dobře socializován a je chován na krátkém řetězu u boudy bez možnosti kontaktu se svou lidskou smečkou, či držen na miniaturním dvorku nebo v kotci, nebude mít k lidem právě blízko. U takových psů je pravděpodobnost, že někoho smrtelně napadnou třikrát větší než u ostatních psů, přičemž na plemeni zrovna nezáleží.