Zdroje: homesteading.com, dogsvets.com

Nemocní pejsci

Někteří psi a jejich majitelé mají prostě smůlu, a tak i přes správnou péči stráví návštěvami veterináře spoustu času, zatímco jiní marně vzpomínají, kdy naposledy veterináře viděli. Onemocnění a zdravotních problémů, se kterými se psi potýkají, je mnoho, naštěstí ty nejběžnější bývá lehké vyléčit a snadno si můžete problému všimnout sami i bez vyšetření u odborníka.

Podívejte se, co říká zvěrolékař o nejčastějších onemocněních a kdy je dobré zbystřit.

Zdroj: Youtube

Nejběžnější onemocnění psů

Do standardní péče o domácího mazlíčka patří také odčervení a běžně jej může provádět pomocí tablet nebo odměřené tekutiny také majitel. Odčervení není teoreticky nutné, pokud vyšetření exkrementů neprokáže přítomnost parazitů, nicméně se psům podávají antiparazitika především preventivně.

Množství léku se odvozuje od váhy zvířete a dospělí psi jsou preventivně odčervováni dvakrát do roka, tedy každých šest měsíců. Pokud je pes nemocný, může to být patrné na jeho výkalech, ale nákaza parazitem není vždy očividná.

Časté jsou i problémy spojené s trávením. Průjem nebo naopak zácpa mohou souviset se změnou krmiva. Ale problémy mohou být i vážnější, skryté a pes může očividně trpět.

V každém případě dejte psovi k dispozici vodu, aby mohl doplnit tekutiny. Zkuste upravit jídelníček a nabídnout lehké a dobře stravitelné jídlo. Pokud se objeví horečky, křeče, krev ve zvratcích či stolici, nechutenství či kňučení bolestí nebo trvají problémy déle než den, určitě vyhledejte veterináře.

Na některé nemoci trpí častěji konkrétí plemena

Záněty očí a uší bývají na první pohled patrné. Pes se bude nadměrně drbat a snažit si škrápat vnitřní ucho. Také může hlavou třít o nábytek či koberce.
U uší pomáhá pravidelná kontrola a čištění vnějšího sluchovodu. Pokud problém přetrvává, veterinář sluchovod zkontroluje a doporučí vám kapky nebo léčiva podle závažnosti.

Záněty v očích se projevují výtokem, slzením a častějším pomrkáváním. Pes nemusí přímo trpět, ale problému si majitelé obvykle všimnou. Okolí očí je možné otírat a čistit či ostříhat chlupy. V obou případech je však vhodné vyhledat veterináře, který předepíše mast nebo kapky, které psovi velmi rychle uleví.

Kožní problémy mohou být velmi různé podle psí rasy a samozřejmě jsou také individuální. Nicméně je dobré už od začátku vědět, jak se správně o srst konkrétního psa starat.

Na kůži se mohou projevovat nejen záněty, ale také může jít o přítomnost parazitů či alergie. Nepodceňujte kožní problémy, mohou se šířit po těle psa, ale někdy také i na člověka, například v případě různých parazitů.

Související články