Statistika nuda je, má však cenné údaje, zpívá se v populární písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Cenné údaje opravdu má a ani to nemusí být vždycky jen nuda – statistika nás může například seznámit s nejoblíbenějšími psími jmény, která dali čeští majitelé svým mazlíčkům. Touto statistikou se zabýval Národní registr majitelů zvířat a materiálu pro sběr dat byl skutečně dostatek, v jeho evidenci jsou totiž stovky tisíc mazlíků.

Z žebříčku nejpopulárnějších jmen je zřejmé, že se páníčci většinou drží osvědčené zásady, že psí jména by měla být maximálně dvouslabičná. Volat na pejska Maxmiliáne nebo na psí slečnu Klementýno je určitě originální, ale v běžném provozu ne moc praktické, navíc pro pejska je nejsnadnější naučit se na jméno kratší a srozumitelné, které se zvukově nekříží s povely (třeba Sandy x sedni).

A jaká jména tedy u českých majitelů bodují? Projevuje se zřetelný posun od jmen typicky psích, jako býval například Žeryk nebo Brok, k lidským, jako třeba Dan nebo Filip, což značí, že psíci jsou čím dál plnohodnotnějšími členy lidských domácností.

Nejoblíbenějším jménem pejsků v Česku je tak podle statistik Max, psí holky jsou nejčastěji pojmenované Bety. A je vidět, že jméno Bety je oblíbené dlouhodobě, jezevčici Betty měla už v 80. letech legendární šansoniérka Ljuba Hermanová, velká milovnice zvířat, která na svou psí kamarádku pamatovala i ve své knížce pamětí.

V první desítce oblíbených jmen psích kluků se objevila typicky lidská jména, jako již výše zmiňovaný Dan a Filip, ale taky Sam, Mates, Ben, Bert, mezinárodní Ron a Charlie a také jediné opravdu psí jméno, které mezi lidmi nenajdeme, Bady.

Psí holky jsou na tom podobně, kromě absolutní favoritky Bety vítězí ženská jména Bára, Nela, Sára, Mia i Tereza, ale i Lili, anglofonní Pegy a stále spíš zvířecímu světu vyhrazená jména Jesi a Besi.

A jak se pojmenovávají pejskové podle plemen? Jezevčíci a knírači jsou nejčastěji Benové, jezevčice a kníračky právě Bety, jemné čivavy jsou nejčastěji Maxové a slečny mají adekvátně něžné jméno Lili, u kluků labradorů je nejoblíbenější Max a Bady, zatímco u fenek Sára. Němečtí ovčáci si stále zachovávají typická psí jména jako Rex a Brita, velmi podobně jsou na tom českoslovenští vlčáci, u nichž boduje Argo a Kira. U jorkšírů je favoritem oblíbený Ben, jorkšírky jsou nejčastěji Jessie. Američtí stafordširští teriéři se pyšní udatným jménem Rocky, zatímco jejich samičí protějšky nosí nejčastěji něžné jméno Mia. Bernští salašničtí psi jsou nejčastěji pojmenováni Ben a Bad, zatímco „berňačky“ se jmenují Bela a Bára, pro border kolie jsou nejoblíbenějšími jmény Max a Jesi. Bíglové se drží písmene B a bodují u nich Ben a Bára, zatímco zlatí retrívři jsou nejčastěji pojmenováni Max a Jessie.

Je vidět, že přes všechnu snahu o originalitu a kreativitu existují v pojmenování našich psích kamarádů stálice, s kterými skoro nemůžete šlápnout vedle.

Zdroje:

https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby/648010/nejoblibenejsi-jmena-pro-psa-vedou-max-a-bety-podivejte-se-na-celou-top-20.html

https://zena.aktualne.cz/volny-cas/nejpopularnejsi-psi-jmena-mate-doma-peggy-nebo-maxe/r~i:article:772377/