Zdroje: cattime.com, cs.wikipedia.org

Nechytřejší plemena koček patří k nejzvláštnějším

Hodnotit kočičí inteligenci je o dost náročnější než tu psí. Chytří psi více méně spolupracují a podle rychlosti pochopení nového triku je můžeme rozdělit na plemena, kterým to prostě pálí a ty pomalejší. U koček je to ale trochu jinak.
Studie týkající se kočičí inteligence se soustředí na řešení problémů, chování ve společnosti i reakci na trénink. Kočky například nerozumí „příčině a následku“. Zato mají opravdu dobrou dlouhodobou paměť.
Samozřejmě že i u koček lze vysledovat, jak si vedou oproti jiným plemenům, ale srovnání nejchytřejších koček rozhodně není jednoduše definovatelné. Proto se můžete také setkat s tím, že jako nejchytřejší plemena nebývají vždy označována stejná. Následujících pět plemen se řadí k těm nejchytřejším kočkám.

Nejchytřejší kočky z Etiopie

Habešská kočka je krátkosrstá a pochází z Habeše, tj dnešní Etiopie. Je to činorodá a inteligentní kočka, která patří k nejstarším plemenům. Je nezaměnitelná díky zvláštnímu proužkování jednotlivých chloupků srsti, což se odráží na jejím celkovém vzhledu. Jsou to kočky učenlivé a hravé. Některé i rády aportují.

Mezi nechytřejší kočky patří i krátkoocasé

Japonská krátkoocasá kočka se od ostatních plemen liší především nezvykle krátkým ocáskem. Kočka pak připomíná víc rysa, i když je jinak její vzhled spíš obyčejný. Původní japonské kočky jsou bílé s černými a červenými znaky. Krátký ocas dědí kočky po obou rodičích, pokud je jedním z rodičů kočka s běžným ocasem i koťata mají dlouhý ocas. Dejte si pozor na rybičky! Tyto kočky milují vodu a bez problému si budou hrát i v akváriu, mají rády i další hry a hračky.

Nejchytřejší tygr mezi kočkami

Bengálská kočka je nádherný malý tygr. Je potomek divoké bengálské kočky a má zbystřené všechny lovecké pudy. I když je společenská a přátelská, lov je její hlavní zábavou a potřebuje dost místa. Bengálská kočka nemňouká, ale syčí. I bengálky mají rády vodu, budou ale také mačkat vypínače nebo tlapkat přes hudební nástroje. Triky je baví stejně jako hlouposti.

Kočka klapouchá patří k nejchytřejším

Skotská klapouchá kočka vypadá trošku jako sova. Alespoň tak je často popisován její vzhled s ušima přepadajícíma dopředu, takže vypadá, že je skoro nemá. Genetická odlišnost klapouchých koček skončila napřed chovatelským nezdarem, když se ukázalo, že kočky trpěly i dalšími zdravotními vadami. Američtí šlechtitelé byli schopni cíleně genetické vady vymýtit, díky čemuž se nezvyklý vhled uší u koček zachoval bez dalších průvodních komplikací. Klapouché kočky se rády učí trikům, které pak budou od majitele vyžadovat. Prostě je to baví a stejně tak vaše společnost.

Jedny z nejchytřejších koček jsou ty barmské

Barmská kočka byla původně hnědá, respektive sobolí, ale šlechtěním vznikly i další barevné varianty. Je povahově podobná siamské kočce, která také vyžaduje lidskou pozornost. Barmské kočky se mohou naučit i pár povelů. Jsou rády centrem pozornosti a předvedou, jak si umí sednout, převalit se, chodit na vodítku nebo aportovat.