I přesto se maďarskému vědci Ádáme Miklósi podařilo pár testů provést. Z 26 subjektů jich sice 7 „odpadlo" a musel za nimi jít přímo do jejich domovů, aby je mohl "zkoumat", ale u zbytku se dobral jakýchsi výsledků.

Zjistil, že kočky si v testu se schovaným pamlskem ve hře podobné skořápkám vedly stejně dobře jako jejich psí kolegové. Testování pokračovalo dál. Vytvořil dvě hádanky. Jednu řešitelnou, druhou nikoli. V řešitelné hádance vědci umístili jídlo do misky a zasunuli ji pod židli. Psi a kočky museli misku najít a vytáhnout. Poté Miklósi misku přivázal, aby ji nebylo možné tak snadno vyndat. Psi se několik vteřin snažili, ale pak to vzdali. Hleděli na své majitele, aby jim pomohli. Naopak kočky se na své majitele ani nekoukly a bojovaly dál samy.

To je podle vědců důkaz, že kočky nejsou, oproti psům, na svých majitelích tak závislé a spoléhají se spíše na svůj vlastní úsudek. (Zdroj: slate.com) Test poukazuje také na to, že kočky se na problém dívají z více úhlů. Jaká kočičí plemena jsou však podle veterinářů a jejich majitelů nejinteligentnější?

1) Domácí krátkosrstá kočka

Kočka, kterou najdeme snad po celém světě. Pořídili jsme si ji v útulku, připojila se k nám na procházce nebo si udělala pelíšek na terase. Nejde o plemeno jako takové. I přesto patří tyto kočky, stejně jako psí voříšci, mezi nejvíce přizpůsobivé jedince. Jsou bystré a lze je často naučit různé triky.

2) Siamské kočky

Tyto kočky prý, podle majitelů a veterinářů, nejlépe komunikují. „Siamské kočky jsou láskyplné a aktivní - snadno se nudí, takže poskytnutí příležitostí k výcviku pomůže zabránit tomu, aby se toto plemeno stalo ve vašem domě potenciálně ničivým,“ říká Dr. Travis Arndt, ředitel Animal Medical Center ve Střední Americe.

3) Habešská kočka

"Habešky" jsou aktivní a milují lezení a hraní. Snaží se být v centru rodinného dění. Navazují také bohaté sociální vztahy nejen s lidmi své rodiny, ale i s ostatními mazlíčky.

4) Kočka bengálská

Pro typickou kresbu na kožichu jsou bengálské kočky přezdívány malý gepard. Na různé stimuly reagují aktivně, milují výšky a jsou jedněmi z nejlepších adeptek na chození na vodítku.

5) Barmská kočka

Tyto krasavice se prý snadno naladí na náladu svých majitelů. S nimi i s dalšími zvířaty v domácnosti vytvářejí silná sociální pouta. Jsou však také rády středem pozornosti a její nedostatek se může projevit až frustrací.

6) Tonkínská kočka

Je společenská, aktivní a extrémně pozorná. Toto plemeno je tak inteligentní, že ji často nudí stejné hračky. Milují interaktivitu a nové podněty.

7) Skotská klapouchá kočka

Tato číča svým roztomilým kukučem mate nepřítele. Není to totiž žádný hloupý plyšák; ráda se učí nové triky jako otevírání dveří, snadno se přizpůsobí novému prostředí a s lidmi si vytváří silná pouta.

8) Savannah

Tato krásné plemeno vzniklo ze spojení kočky domácí a africké šelmy servala. Díky tomu má typickou kresbu na kožichu, ale také divokou povahu. Podle veterinářky Landis-Hanna jsou tyto kočky náročné na prostor a péči. „Je o nich známo, že když se nudí, mají tendenci útočit. Nejeden majitel skončil s kočkou za krkem," směje se veterinářka. (Zdroj: www.marthastewart.com)

9) Japonský bobtail

Toto plemeno je mimořádní přítulné. Vyznačuje se krátkým ocáskem a zvědavou povahou. Narozdíl od jiných koček, jsou tyto kočky milovnicemi vody a jsou dokonce ochotné se samy koupat. Rády si hrají a řeší různé zapeklité hádanky, které jim majitel přichystá.

10) Cornish Rex

Přátelské, hravé a obratné plemeno, které nesnáší samotu a neustále vyžadují pozornost v podobě mazlení. Jsou tedy vhodným plemenem pro různé terapie. Vyznačují se zvlněnou srstí, která téměř nelíná.