Každý chovatel psa miluje svého miláčka natolik, že o jeho inteligenci jistě nepochybuje a zdravě ji podporuje. Přesto jsou plemena, která jsou v přemýšlení a jednání rychlejší než blesk. Která to jsou a drží se v „TOP pětce“?

5 nejchytřejších psích plemen můžete zhlédnout na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Inteligence psů je jiná než u lidí

Rozumové nadání je poněkud jiné než u nás, kdy lze inteligenci kategorizovat na schopnosti porozumět a uvažovat, verbální schopnosti a například paměť. U psů se chytrost řídí instinkty, adaptivní inteligencí, poslušností a také prostorovou orientací. Které rasy jsou v inteligenci tedy nejlepší?

Border kolie

Mezi psími odborníky je toto plemeno považováno za nejinteligentnější. Jsou rychle učenliví a perfektně reagují na pobídky. Jsou talentovaní dříči a vyhlášeni svým umem nahánět stáda. Kolie jsou naprosto oddané své rodině a mají silný ochranitelský pud. Jedná se o pohodáře, které je však nutné zaměstnat nějakou aktivitou, jinak se mohou stát neřízenou střelou. Baví je nové cviky, triky nebo povely a vynikají ve sportech jako jsou agility a dog dancing.

Pudl

Plemeno pochází původem z Francie a řadí se na 2. místo v inteligenci. Pudlové jsou velice společenští a přátelští psi, kteří jsou zároveň velmi vnímaví a učenliví. Velice rychle si zapamatují a zvládají nové pokyny, při nichž často využívají i svou neskutečnou obratnost. Důsledný výcvik vyžadují trpasličí pudli, kteří mají sklony k nervozitě a jejich reakce jsou mnohdy poměrně přehnané. Pudli vyžadují pevný řád a jistotu.

Německý ovčák

Oblíbené plemeno je často využíváno ve složkách policie, celníků, záchranářů, ale i filmařů. Jsou totiž velice dobře vycvičitelní, dokonale plní povely, a navíc mají bezvadný čich. Zároveň se toto plemeno řadí mezi nejlepších hlídače a ochránce. Potřebuje neustále nějakou aktivitu a vyniká ve sportovní kynologii. Vlčák je také velmi věrné plemeno, které lze důvěřovat. Dokonce je jedním z nejoblíbenější chovaných psů v naší republice.

Zlatý retrívr

Kromě toho, že je toto plemeno chytré a vnímavé, jedná se i o nejoblíbenější psy na světě. Je to pro jejich dobráckou povahu, skvělou učenlivost a výbornou poslušnost. Hodí se nejen k dětem, ale často se tato rasa využívá i v péči o hendikepované, například nevidomé. Navíc jsou perfektními plavci, k čemuž mají vybavenou srst, která je nepromokavá.

Dobrman

Tento temperamentní a chytrý obranář potřebuje pevnou a správnou výchovu již od štěněte. Mohl by být totiž později poměrně nezvladatelný. Pokud má správnou výchovu je výborný v plnění úkolů a často se využívá i jako terapeut v nemocnicích pro pacienty. Dobrman vyniká nebojácností, ostražitostí a je skvělý ochranář a můžete se na něho vždy spolehnout. Nenechte ho nikdy se nudit, váš dům by se snadno mohl stát dost nepřehledným.

Související články

Zdroje: www.sportovni-kynologie.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz, www.dogsie.cz