Inteligence psa závisí na tom, které stránky psího chování bereme v potaz. Stejně jako lidská, tak i psí inteligence má několik různých složek. Nejdůležitější z nich je instinktivní inteligence, adaptivní inteligence, pracovní inteligence a pochopitelně také poslušnost. Je to právě pracovní inteligence a poslušnost, která je nejblíže tomu, co lze označit jako schopnost psího učení. A s ní souvisí inteligence snad nejvíce.

Stejnou otázkou jako my se zabýval mimo jiné i slavný etolog Stanley Coren, který zasvětil svůj život zkoumání chování zvířat, zvláště pak psům. Oslovil registrované rozhodčí kynologických klubů v Americe, aby pro jeho výzkum vyplnili rozsáhlé dotazníky týkající se právě inteligence psů. Z tohoto průzkumu vzešla jako nejinteligentnější následující psí plemena:

1. Border kolie

Toto pastevecké plemeno si udržuje nejvyšší pozici mezi nejchytřejšími plemeny psů již po dlouho dobu, a to oprávněně. Border kolie jsou učenliví a pracovití psi. Jsou rovněž skvělými společníky, neboť ke svému pánovi dokážou velmi silně přilnout. Během výcviku se dokážou naučit celé stovky povelů. Hodí se rovněž pro různé sporty jako například agility, dog dancing nebo frissbee.

2. Pudl

Pudl je zástupcem nejoblíbenějšího psího plemene 19. století. Původ tohoto plemene není zcela přesně znám, ale jejich schopnost naučit se prakticky cokoliv ve velmi krátké době je všeobecně známa. Tito psi se dají velmi rychle vycvičit. Jsou také veselí, a tak se hodí do jakékoli společnosti. Díky své chytrosti se osvědčili také jako atrakce v cirkusech.

3. Německý ovčák

Odvážné, sebevědomé a velmi chytré plemeno, které patří mezi nejrozšířenější služební plemena. Tito vysoce učenliví psi jsou velmi oddaní a věrní svému člověku. O jejich inteligenci svědčí schopnost vyhledávat drogy, výbušniny nebo osoby zavalené v sutinách. Proto se využívají pro práci u policie a v armádě. Své místo mají i u záchranných jednotek, nebo jako skvělí hlídači objektů. Všude jsou nenahraditelnými pomocníky.

4. Zlatý retrívr

Vynikají nejen svým vzhledem a inteligencí, ale i svou povahou. Proto si je oblíbilo mnoho generací dospělých, ale i dětí. Nejen, že mají zlatí retrívři skvělé plavecké schopnosti, ale jsou i vynikajícími společníky lidí. Mají přátelskou laskavou povahu a jsou nadmíru společenští a učenliví. Protože velmi rádi pomáhají lidem, jsou ideálními psy pro canisterapii anebo jako asistenční či vodící psi.

5. Dobrman

Nebojácné a ostražité německé plemeno, které mělo jako svůj původní cíl hlídat pána a jeho majetek. Podobně jako rotvajleři se i tito psi těší pověsti skvělých hlídačů a obranářů. Při dostatečné péči a vhodném výcviku jsou to spolehliví, přátelští a laskaví psi, kteří uctívají svého majitele. Vyžadují spravedlivé a dobré zacházení.

6. Sheltie

Velikostí malí pastevečtí psi, jejichž hlavní předností je pastevectví stád. Patří mezi nenáročné psy, kteří jsou zároveň velmi odolní a společenští. V současné době si je často pořizují rodiny s dětmi. Vzhledem k jejich částečně společnému původu s koliemi je i u tohoto plemene hlavním znakem vysoká inteligence. Jedná se vcelku o bezproblémové a velmi chytré plemeno psů.

7. Labradorský retrívr

Skvělý rodinný parťák s milou přátelskou povahou. Toto plemeno miluje všechny velikosti a věkové kategorie lidí. Je velmi tolerantní k ostatním zvířatům i dalším psům v rodině. Voda je pro tyto psy nepostradatelná stejně jako radost z přinášení předmětů. Chtějí se prostě svým pánům zavděčit. Toto odolné plemeno milující pohyb vám bude dělat společnost u jakékoli činnosti. Výcvik labradora zvládne i chovatel začátečník.

8. Papillon

Původ tohoto malého francouzského plemene není zcela znám. Jeho přednosti jsou v hravosti, veselém a společenském chování a také ve schopnosti vcítit se do nálady svého majitele. Jeho vrozená zvědavost ho žene stále vpřed, snadno se tak učí novým věcem.

9. Rotvajler

Rotvajleři jsou známi naprostou oddaností svému pánovi. Existovalo období, kdy jejich pověst utrpěla, ale navzdory tomu jsou to psi klidní a přátelští. Zatímco dříve nejčastěji lovili škodnou, dnes jsou chováni spíše jako rodinní společníci, nebo hlídači objektů. Jakékoli nebezpečí vycítí velmi rychle, proto jsou v těchto funkcích naprosto skvělí.

10. Australský honácký pes

Toto plemeno je velmi inteligentní díky svým předkům, z nichž bylo vyšlechtěno. Ve svém rodokmenu má kolie, psy dingo a červené bobtaily. Australští honáčtí psi tak nacházejí uplatnění jako nebojácní všestranní psi, kteří dříve nejčastěji strážili stáda dobytka. Jejich mrštnost a rychlost je předurčuje k úspěchům ve sportovní kynologii, například v agility.

Nesmíme zapomínat, že každý pes má také svou instinktivní inteligenci, která stojí za jeho dovednostmi, k nimž byl vyšlechtěn. Navíc je všeobecně známo, že inteligentní psi, kteří se rádi a rychle učí, se stejně dobře naučí i různé lumpárny. A v dnešní době si stejně většinu psů pořizujeme proto, aby nám dělali společnost a patřili do našich rodin, nikoli, aby plnili poslání, ke kterému byli prvotně vyšlechtěni. I kdy se váš pes neumístil v této první desítce, jistě jej nezavrhnete a nebudete hledat jiného, zdánlivě inteligentnějšího psa. Závěrem ještě jeden důležitý fakt, pamatujme, že žebříček nejinteligentnějších lidí na světě nikdo nesestavuje. Pro každého z nás je důležité, jak a zda spolu vzájemně vycházíme, no ne?