Předem je nutné říct, že tato otázka je velmi složitá a jakákoliv top pět psích Einsteinů bude velmi zjednodušená. Záleží totiž na tom, jak na inteligenci psa nahlížíme: je pro nás inteligentní na slovo poslušný pes, nebo ten, který má svou hlavu? Je také důležité, jak je pes vedený, zda se mu věnuje zodpovědný chovatel, nebo někdo, kdo zvíře rozmazluje, nebo naopak zanedbává, o horších eventualitách raději nemluvit.

A i v rámci jednotlivých ras se najdou rozdílné osobnosti. Kniha Stanleyho Corena je proto velmi rozsáhlá a nahlíží na problematiku mnohem komplexněji. My zde uvádíme žebříček, který psy posuzuje optikou pracovní inteligence a poslušnosti. Vítězí proto plemena, která rychle chápou povely a svědomitě je plní, i když je nevydává zrovna zkušený chovatel. Která je v tomto směru nejzdatnější pětice?

Border kolie

Bystrá královna tohoto žebříčku pochází z pomezí Anglie a Skotska a původně sloužila jako ovčácký pes. Jedná se o poměrně mladé plemeno, vyšlechtěné až na konci 19. století. Je učenlivá a vytrvalá, žádného úkolu se nelekne a z dob, kdy hlídala stádo, jí zůstala bystrost, pozornost a obratnost. Ze své původní vlasti je zvyklá na nepřízeň počasí a miluje venkovní aktivity. Stejně tak miluje svého pána, ke kterému cítí skutečnou oddanost. Musí se s ní ale dobře zacházet, s hrubostí, tresty a drilem u ní rozhodně nepochodíte.

Pudl

Přestože pudlové, obzvlášť ti výstavní, s hustou kučeravou srstí vystříhanou do fantastických tvarů, vypadají spíš zjemněle a choulostivě, jedná se ve skutečnosti o bystré a živé plemeno, které původně pomáhalo lidem při lovu kachen. I dneska je to velmi temperamentní, aktivní pes, který se rád vyřádí venku, ale také miluje různé hry a učení pro něj není žádný problém. Své rodině, včetně dětí, je zcela oddaný.

Německý ovčák

Umístění tohoto oblíbeného plemene, lidově zvaného vlčák, v tomto žebříčku asi nepřekvapí. Německého ovčáka už od 19. století, kdy jako plemeno vznikl, provází pověst vyrovnaného, inteligentního a věrného psa, který je po nutné výchově prakticky všestranný. Je výborným společníkem pro rodiny s dětmi, skvěle plní úlohu hlídače a je také osvědčeným pracovním plemenem s uplatněním v armádě nebo u policie.

Zlatý retrívr

Tento klidný, přátelský a společenský Brit s charakteristickou plavou barvou také původně sloužil k lovu kachen. Pro svou laskavou a učenlivou povahu se sklonem pomáhat ostatním je velmi vhodným plemenem pro terapeutické a asistenční účely. Kromě svědomitého plnění úkolů si ale zlatý retrívr také rád hraje a tato hravost ho neopouští po celý život.

Dobrman

Se svým štíhlým tělem a typickým černohnědým zbarvením již na první pohled vzbuzuje dojem ostražitosti a energie. A to také splňuje, však byl původně vyšlechtěn jako hlídač. Díky své inteligenci, spolehlivosti a vytrvalosti je dodnes využíván jako služební plemeno, ale spousta rodin si tohoto bystrého a temperamentního psa oblíbila jako vynikajícího a milujícího společníka.