Lhasa apso

Dlouhá srst, která vyžaduje péči, je charakteristickým znakem těchto psů. Dodává jejich vzhledu na atraktivnosti. Proto je to plemeno vhodné zejména pro ty, kdo mají čas a chuť starat se pečlivě o srst svých čtyřnohých společníků. S průměrnou délkou života mezi 15 až 20 lety jsou to jedni z nejdéle žijících psů. Je o nich také známo, že často trpí kožními obtížemi. Je dobré se tedy ujistit, že svého psa krmíte vhodným typem krmiva, které mu nebude působit zdravotní komplikace.

Bígl

Kdo by odolal těm krásným velkým uším a očím bíglů? Navíc jsou bíglové skvělí rodinní mazlíčci, kteří žijí přibližně 12–17 let. U nejdéle žijícího bígla byl zaznamenán opravdový rekord, dožil se totiž 27 let! Stárnoucí bíglové však mohou mít problémy se zády, proto je důležité kontrolovat jejich váhu a nedovolit, aby se přejídali. Měli by rovněž zůstávat co nejdéle aktivní.

Toy pudl

Pudlíci se chovají skvěle k dětem, jsou inteligentní, mají tu správnou velikost a navíc se dožívají i poměrně vysokého věku. Jsou to tedy ideální společníci. Počítejte ale s tím, že potřebují spoustu fyzického i duševního cvičení. Ze všech velikostí pudlů jsou to právě oni, kdo žijí nejdéle.

Čivava

Čivavy patří nejen k těm nejmenším, ale i k nejdéle žijícím plemenům psů. Svým majitelům mohou dělat společnost v průměru 15 až 20 let. U nejdéle žijící čivavy byla zaznamenána délka života 20 let. Říká se, že jejich délka života je přímo úměrná nízké náchylnosti k vážným onemocněním. Čivavy jsou odvážní a inteligentní psi extrémně oddaní svým lidem, zejména dětem. Vzhledem k miniaturnímu tělu není nutné, aby čivavy podstupovaly nějak náročná cvičení nebo procházky.

Jezevčík

Máte rádi jezevčíky? Pak i oni vám mohou být skvělými společníky po celou řádku let. Dožívají se obvykle něco mezi 15 až 20 lety. Díky svým dlouhým zádům však hlavně starší jedinci trpí na problémy s páteří, které je nutno často řešit operativně. Je tedy důležité, abyste je nenechávali skákat z a na pohovku nebo jiné vyvýšené místo, a tak jim dopřáli dlouhý život v plném zdraví.

Australský honácký pes

I tito psi žijí poměrně dlouhý život. Jeho délka dosahuje zhruba 12 až 15 let. Rekord nejdéle žijícího psa v Guinnessově knize rekordů drží pes Bluey, který žil 29 let. Tito psi si vytvářejí silnou vazbu na svého majitele, ale jejich výcvik může být někdy opravdu náročný, neboť bývají tvrdohlaví. Jako většina pracovních plemen jsou velmi energičtí, což je pravděpodobně zásadní pro délku jejich života.

Pomeranian

Tito rozkošní chundelatí psi dostali jméno po Pomořansku, tedy oblasti mezi Polskem a Německem při pobřeží Baltského moře. Tito psi jsou velmi hraví a živí. Jejich srst je třeba pravidelně udržovat. Jsou ostražití vůči změnám ve svém okolí. Štěkají, jsou-li vyrušeni neznámými zvuky. Délka jejich života se pohybuje mezi 12 a 6 lety.