Pochopitelně, že existuje celá řada plemen, za něž utratíte spoustu peněz, pak může být nejlevnější pořízení psa z útulku. Naopak nejdráž vás může přijít pes z množírny, který bude nemocný a do jehož léčby a krmiva budete muset investovat obrovské sumy.

Pořizovací ceny oblíbených plemen, která patří k nejdražším

Stejně tak jako v případě nejagresivnějších psích plemen se může i pořadí u 10 nejdražších psích plemen lišit nejen v různých státech, ale i na celém světě. Jednotlivá místa v žebříčcích jsou ovlivňována měnící se popularitou psů, a tak žádné plemeno nemusí zůstat na vrcholu příliš dlouho. Z plemen, která se v našich končinách těší velké oblibě, můžeme mezi nejdražšími plemeny vidět následující:

Lvíček (löwchen) – povinný charakteristický sestřih nutný při vystavování, cena psa s PP (průkaz původu) se u tohoto plemene může vyšplhat až na 260 tisíc korun.

tibetský mastif – často je nutná speciální výchova kvůli jejich tvrdohlavosti, štěňata pocházející z Nepálu vás mohou přijít až na 160 tisíc korun.

saluki – cena štěněte se pohybuje od 30 tisíc korun nahoru

anglický buldok - cena za štěně anglického buldoka s PP začíná okolo 25 tisíc Kč. Štěňat se rodí málo, rodí se císařským řezem a navíc je plemeno poměrně žádané i přes své nejrůznější handicapy, ke kterým patří například brachycefalická hlava.

německá doga – cena za štěně tohoto plemene s PP se pohybuje od 18 do 25 tisíc Kč.

svatobernardský pes - štěně s PP se dá sehnat za cenu od 20 do 25 tisíc korun.

bobtail - štěňata s PP jsou dostupná ze cenu obvykle mezi 18 až 20 tisíci Kč.

československý vlčák - štěně s PP pořídíte v rozmezí mezi 15 až 20 tisíci korun.

samojed – skvělý inteligentní rodinný pes antialergickou srstí, za psa s PP počítejte s pořizovací cenou u štěněte asi 15 tisíc.

čau čau – pořizovací cena se pohybuje minimálně okolo 15 – 20 tisíc.

Méně rozšířená, avšak také velmi drahá plemena

Z méně rozšířených psích plemen pak můžeme jmenovat azawaka, Nova Scotia Duck Tolling retrievera, také bruselský grifonek, neapolský mastif, hypoalergenní Mi-Ki nebo peruánský bezsrstý pes, sheepadoodle, alapažský čistokrevný buldok, kerry blue teriér, romaňolský vodní pes nebo faraonský pes patří k těm finančně náročnějším plemenům. Alespoň, co se týče pořizovací ceny za štěňata s PP.

Specializovaní psi jsou nejdražší

Další skupinu velmi nákladných psů tvoří specializovaní pracovní psi, canisterapeutičtí a záchranářští nebo policejní či vojenští psi. Jejich hodnota stoupá přímo úměrně s jejich schopnostmi, naučenými dovednostmi a délkou trvání výcviku či přípravy vedoucí k výkonu svého zaměstnání.

Investice do očkování, úpravy srsti, operací a další veterinární léčby

Zatímco kupní cena u některých psů se může zdát poněkud nízká, péče o ně v průběhu života může vystoupat až do statisícových částek. Zvláště plemena s vrozenými vadami jako jsou dysplazie kloubů, kožní problémy, problémy s trávením nebo s vysokým výskytem rakoviny mohou řádně provětrat vaši peněženku. U jiných vydáte vysoké částky při péči o jejich srst, například u plemene spinone italiano nebo bobtail, kteří vyžadují pravidelnou péči. Pokud vlastníte psa velkého až obřího silně oststěného plemene, částka za pravidlenou úpravu se může pohybovat od 1000 do 1500 Kč za jednu návštěvu salonu. Zvláště trimování patří k náročným úkonům v péči o srst.

Dědičné nemoci a gemetické vady a částky za léky

Kardiomyopatie u novofundlandských psů, alergické potíže u boxerů, rakovina u bernských salašnických psů, operace páteře u jezevčíků, císařské řezy u anglických buldoků nebo růstové problémy u dog a dalších obřích plemen mohou napáchat na organismu psů rozsáhlé škody. Výdaje za veterinární léčbu, operace anebo za doživotní diety či léky se mohou vyšplhat do závratných výšin.

Pořizujte si psy s průkazem původu nebo z útulku, nepodporujte množírny

Pořízením štěněte s průkazem původu (PP) se vyhnete problémům, které s sebou přináší neuvážená koupě psa bez PP jako jsou psychická nevyrovnanost psů, špatný zdravotní stav, komplikovaná osobnost psa, neadekvátní agresivita psího jedince anebo nepřiměřeně vysoké výdaje za léčbu psa.

Proto počítejte již při pořízení psa s tím, že náklady na péči o něj, to nejsou jen nákupy stravy a pelíšků. Pes je člen rodiny, který si zaslouží stejnou péči jako další živé bytosti. Není to věc, kterou po roce používání odložíme. Pes je přítel na 10 i 16 let!