Lvíček

Toto plemeno známé již ve 13. století málem vymřelo za druhé světové války a ještě v 60. letech bylo nejvzácnějším psím plemenem na světě, známo bylo jen několik desítek kusů. Od té doby se chov těchto milých, nekonfliktních psíků s dlouhou splývající srstí rozhojnil, ale stále patří mezi vzácné.

Tomu odpovídá i cena, za tohoto inteligentního a veselého, ale zároveň citlivého a klidného kamaráda zaplatíte minimálně 3000 dolarů, tedy zhruba 60 tisíc korun.

Rotvajler

Kořeny tohoto německého plemene sahají až do římské říše, ale jeho název odkazuje na město Rottweill, kde byli v 19. století tito psi šlechtěni a používáni jako pracovní, hlavně k nahánění skotu na trh nebo jako potah do vozíků s řeznickým nákladem.

Třebaže toto plemeno někdy provází pověst bojových zabijáků, se správným vedením, které je zde nezbytné, se jedná o inteligentní, oddané a pozorné psy. Proto jsou dnes pořizováni hlavně jako společníci, i když jsou také skvělí hlídači. Ovšem tuto kvalitu nedostanete rozhodně zadarmo, štěňata mohou stát až 6000 dolarů, tedy zhruba 120 tisíc korun.

Faraonský pes

Toto velmi staré plemeno bylo chováno již ve starověkém Egyptě, jak ostatně napovídá jeho název, a těšilo se tam takové úctě, že jeho příslušníci byli po smrti mumifikováni a pohřbíváni se stejnými poctami jako jejich majitelé.

Třebaže tento ušlechtilý, elegantní pes čelil v minulosti riziku vyhynutí, podařilo se ho zachránit. Nepatří však rozhodně mezi nejpočetnější plemena, takže pokud byste si chtěli tohoto aktivního, přátelského společníka s nezaměnitelným „úsměvem“ pořídit, vězte, že špičková štěňata mohou stát v přepočtu až 130 tisíc korun.

Tibetská doga

Toto psí plemeno, zvané také tibetský mastif, patří mezi nejstarší a zároveň největší na světě. Unikátní je, že se zachovalo až do dnešních dnů v původní podobě. Jedná se o mohutné psy, dospělí samci mohou vážit i více než 70 kg, s hustou srstí a charakteristickou hřívou.

Přes svoji impozantní velikost a hmotnost se pohybují lehce a obratně. Pokud byste zatoužili po tomto inteligentním, oddaném, ale i nezávislém obrovi, počítejte s tím, že musíte mít zkušenosti, protože pro začátečníka je tibetská doga příliš velké sousto. A na pořízení štěněte si připravte zhruba 140 tisíc korun.

Československý vlčák

Mezi nejdražšími plemeny můžeme najít i toto původně domácí plemeno, vzniklé až v polovině 20. století křížením německého ovčáka a karpatského vlka. Cílem těchto snah bylo vyšlechtit psa s vlčím zdravím a vzhledem, ale zároveň dobře cvičitelného, který by se uplatnil jako služební a pracovní.

To se podařilo a výsledkem je toto aktivní, vytrvalé a odolné plemeno. Není ale příliš početné, takže pokud byste měli o tohoto věrného psa s atraktivním vzhledem vlka zájem, počítejte s tím, že se jeho cena pohybuje mezi 6000 a 10 000 dolary, může vás tedy stát až 200 000 korun.

Zdroj: www.topmagazine.cz