Během domestikace, která má velmi dlouhou historii, bylo vyšlechtěno velké množství psích plemen, která se od sebe liší jak fyzickými, tak i povahovými vlastnostmi.

Pořídit si některé z nich znamená sáhnout si i hluboko do kapsy. O která plemena se konkrétně jedná?

Podívejte se na video zde:

Zdroj: Youtube

Lvíček

Právě toto plemeno je charakteristické velmi hravou a šťastnou povahou. Lvíček má poměrně robustní tělo a vyvážené proporce. Jeho srst je dlouhá a hedvábná, a proto je nutné psa každý den pečlivě vyčesávat. Pokud se účastní výstav, musí mít povinný lví sestřih. Ocas má na konci typickou chocholku srsti.

Plemeno je určené k chovu v bytě, s oblibou tráví čas ve společnosti početné rodiny, je přítulný a dobře vychází s dětmi i dalšími zvířaty. Čistokrevní lvíčci jsou poměrně vzácní, a tak je tomu jejich cena i úměrně vysoká.

Jejich cena se pohybuje až kolem 10 000 dolarů, což je v přepočtu téměř 250 000 Kč.

Samojed

Mezi nejdražší psy světa spadá také staré plemeno sibiřského psa zvané samojed. Jeho původním posláním bylo hlídat sobí stáda na pastvě, tahat sáně s těžkým nákladem a zahřívat svého páníčka. Samojedi jsou střední velikosti a je pro ně charakteristický milý úsměv a inteligence. Tento pes vyžaduje hodně pohybu a společnost své „smečky". Jeho srst má barvu sněhu a je nutné o ni pravidelně pečovat. Čistokrevní samojedi jsou poměrně drahou záležitostí. Jejich cena se může vyšplhat až na 8 000 dolarů, tedy až 180 000 Kč.

Tibetský mastif

Tibetský mastif je považován za jedno z největších psích plemen a je o něm psáno již v čínské knize letopisů, která je stará více než 4 000 let. Kdysi byl tento druh využíván především k ochraně vesnic. Tibetský mastif je tedy mohutný pes působící majestátním dojmem. V současnosti je toto plemeno dost vzácné a pokud byste chtěli štěně přímo z Tibetu, jeho cena se může dostat až na 7 000 dolarů, tedy 160 000 Kč.

Faraonský pes

Jedná se o velice staré plemeno, které pochází původem z Malty a bylo velmi oblíbeno u egyptských faraonů, což dokazují i nástěnné malby staré kolem 5 000 let. Mumie těchto psů byly dokonce nalezeny i v hrobkách. Faraon je značně elegantní pes střední velikosti s ušlechtilým držením těla a velmi rychlým a lehkým pohybem. Zároveň je hodně hravý a přátelský. Za čistokrevné štěně můžete zaplatit až kolem 6 500 dolarů, tedy 150 000 Kč.

Rotvajler

Historie toho psa sahá až do dob starověkého Říma, kde se toto plemeno využívalo jako válečné. Postupem času se z nich stali tzv. „řezničtí psi“, protože je němečtí řezníci používali pro hon dobytka. Rotvajleři jsou psi, kteří se dají výborně vycvičit a jsou velice houževnatí. Mají těžkou atletickou postavu, svalnaté tělo a silnou širokou tlamu. Některé pokrevní linie rotvajlerů mohou stát až 6 000 dolarů, v přepočtu tedy až 135 000 Kč.

Akita inu

Toto staré plemeno získalo svůj název podle provincie Akita v severním Japonsku. Původně se tito psi používali k lovu velké zvěře, později se z nich však stali společníci samurajů a šlechtických rodů. V současnosti se uplatňují při canisterapii nebo slouží u policie a armády. Akita má typickou krátkou dvojitou srst, která připomíná srst sibiřských psů. Jedná se o velké inteligentní psy s mohutnou hlavou a klidnou povahou, kteří jsou čistotní a postrádají typický psí zápach. Cena za čistokrevné štěně může dosáhnout až 4 500 dolarů, což je v přepočtu zhruba 100 000 Kč.

Azavak

Azavžský chrt je psí plemeno původem z Nigérie. První zmínky o nich pocházejí již z období před dvěma tisíci lety a často byly vyobrazeny na jeskynních malbách v subsaharských oblastech. Charakteristickým rysem jeho povahy je tvrdohlavost, energičnost a divokost. Jedná se o plemeno, které „loví očima“, čich mají tedy poměrně slabý, ale zrak vynikající. Cena malého štěněte se pohybuje kolem 3 000 dolarů, tedy zhruba 70 000 Kč.

Peruánský naháč

Jeho původ je jasný již z názvu a typickým znakem je pokožka bez srsti kromě lehkého ochlupení na hlavě a chodidlech. Jedná se o velice elegantního a štíhlého psa, který je svému páníčkovi velice oddaný. Plemeno je velice inteligentní a učenlivé a naháči jsou skvělí hlídači. Cena štěněte se často vyšplhá až na 3 000 dolarů, což je v přepočtu zhruba 68 000 Kč.

Saluki

Perský chrt je íránské psí plemeno, které bylo původně vyšlechtěno pro lov gazel, v současné době je chován spíše jako společenský nebo dostihový pes. Saluki má typickou chrtí štíhlou a elegantní postavu. První zmínky se o něm objevily již kolem roku 4 000 př. n. l. v Egyptě a faraoni měli toto plemeno ve velké oblibě. Někdy se tomuto plemenu říká také Royal Dog of Egypt neboli egyptský královský pes. Jeho cena se pohybuje kolem 2 500 dolarů, tedy necelých 60 000 Kč.

Československý vlčák

Toto plemeno vzniklo zkřížením německého ovčáka a karpatského vlka. Původně se jednalo o vědecký experiment plukovníka Karla Hartla, až později vznikla myšlenka vyšlechtit zcela nové psí plemeno. Tito psi připomínají vlky, jsou velice aktivní a společenští a vynikají svou vytrvalostí a odolností. V současné době patří československý vlčák mezi oblíbená výstavní plemena a velice populární je zejména v Itálii. Jeho cena stále stoupá a momentálně se pohybuje kolem 1 500 dolarů, může tedy vyjít až na 35 000 Kč.

Zdroje: www.euro.cz, www.extra.cz, www.frekvence1.cz