Německý ovčák

Toto plemeno, lidově přezdívané vlčák, je ideálem všestrannosti. Je to velmi inteligentní, ale zároveň učenlivý a přizpůsobivý pes.

Potřebuje výchovu a výcvik, ale odměnou majiteli za investovaný čas a pozornost bude skvělý hlídač, přátelský společník milující svou rodinu včetně dětí i pracovitý služební pes pilně plnící své úkoly. S vyrovnanou povahou jde ruku v ruce i vzhled – středně velký, dobře osvalený pes s mohutnou šíjí, bystrýma tmavýma očima, našpicovanýma ušima a hustou, typicky černohnědou srstí je zkrátka prototypem psa.

Mops

V současnosti velmi oblíbený pes pocházející původně z Dálného východu se od svého příchodu do Evropy v 16. století rychle stal společníkem příslušníků nejvyšších vrstev včetně samotných panovníků.

Přes nevelký vzrůst se jedná o odvážného psa se silnou osobností, ovšem bez náznaku agresivity. Naopak je přítulný, veselý a hravý. Oblibu mu však nezískala jen milá povaha, ale také poněkud exotický vzhled s krátkou, typicky plavou srstí a tmavým plochým obličejem s kulatýma očima, jejichž pohledu dokáže odolat jen málokdo.

Bígl

Tento původně lovecký pes z Velké Británie, jehož kořeny však sahají až do starého Řecka, již plní hlavně úlohu oblíbeného společníka. Lovecký instinkt a výborný čich mu ale zůstaly, takže se občas rád zatoulá. Zároveň je přítulný a nekonfliktní, vhodný i pro rodinu s dětmi.

Přítomnost své „smečky“ velmi oceňuje, samotu nemá rád. Boduje však i svým příjemným vzhledem – má střední, ale pevné tělo porostlé krátkou, hustou srstí většinou bílé barvy s černými a hnědými znaky, ale vždy bílou špičkou ocasu. Na souměrné hlavě dominují velké oči a dlouhé převislé uši, často vlající za temperamentním nositelem. Není divu, že když děti nebo i dospělí malují psa, výsledek často vypadá právě jako bígl.

Labrador

Oblíbený labradorský retrívr pochází z kanadského ostrova Newfoundland, ale za jeho domovinu se dnes považuje Velká Británie. Labradoři lidem původně pomáhali s lovem kachen a ryb, proto dodnes milují vodu.

Postupně však byla jejich bystrá, ale milá povaha a chuť učit se novým věcem objevena pro úlohu příjemného společníka i užitečného asistenčního psa. Kromě toho dokáže labrador zaujmout i svým vzhledem – jedná se o mohutného psa většinou v plavé, tmavě hnědé nebo černé barvě s kratší hustou srstí. Celý jeho vzhled působí důvěryhodně a přátelsky, což ještě umocňují vlídné hnědé oči.

Kavalír King Charles španěl

Tento elegantní pes byl již v 17. století využíván jako společník pro vysokou aristokracii a panovnické dvory. Jeho jméno je údajně odvozeno od anglického krále Karla II. Stuarta, který tyto španěly choval a měl je ve veliké oblibě.

Není divu, protože se jedná o nekonfliktního, přátelského a veselého psa, který se dovede dobře přizpůsobit svým pánům, jejichž společnost miluje. Dovede být velmi aktivní, ale také si rád pohoví. Jeho vzhled za milou, ale nebojácnou povahou nikterak nezaostává – něžný obličej s převislýma chundelatýma ušima a jemné tělo s delší, hedvábnou srstí mu propůjčují až francouzský šarm. Výsledkem je skutečný kavalír.