Navzdory tomu všemu s povděkem vnímáme psí věrnost, kočičí přítulnost i to, že nás zvířata umějí rozesmát, zabavit ve volném čase nebo že zcela ovlivní běh našeho života. A tak se snažíme milé okamžiky zvěčnit, abychom si je mohli připomínat.

Jak hluboko se zvířata zabydlela v našich srdcích, dokládají stovky záběrů, které přišly do tematické fotosoutěže, vyhlášené internetovým Receptářem na léto 2012.

Soutěž byla hlasovací, čtenáři internetového Receptáře měli možnost ocenit snímky, které je nejvíc upoutaly. Předpokládali jsme, že ve výsledcích hlasování se více či méně projeví, kolik má který autor přátel, fanoušků a kamarádů a kdo je doma na tzv. sociálních sítích. Mohlo se tedy přihodit, že průměrná i horší fotografie dostala nadprůměrný počet hlasů.

Vybírali čtenáři, jejich kamarádi, ale i redakce

Tušíme, že mnohým účastníkům soutěže byl důsledek otevřené hlasovací soutěže předem jasný a tím spíš si vážíme autorů, kteří se rozhodli představit svůj snímek podobně smýšlejícímu publiku. Věříme, že většina hlasujících při pečlivém prohlížení fotek a jejich oceňování porozuměla velmi přesně tomu, proč ten který autor stiskl spoušť. O to vlastně šlo.

Výsledky soutěže včetně vítězných fotografií naleznete na fotosoutez.ireceptar.cz

Rozhodli jsme se zveřejnit vedle výsledků čtenářského hlasování také redakční hodnocení.

V něm rozhodovalo například to, zda šlo o pohotový či neobvyklý záběr, snímek s promyšlenou kompozicí (vhodným výřezem a bez rušivého pozadí), fotografii s pěkným světlem, hloubkou ostrosti a především s myšlenkou přesahující rámec rodinného alba. Oceňovali jsme pohled z očí do očí, tedy zásadu, že zvířata je vhodné fotit z úrovně jejich očí.

Ceny posíláme třem soutěžícím s nejvíce hlasy čtenářů a čtyřem autorům fotografií z řady těch, jejichž snímky navzdory nižšímu počtu hlasů zaujali redakční porotu.

Prohlédněte si několik vybraných fotografií