V případě, že si rádi polenošíte a sport příliš neřešíte, pak by k vám do rodiny mohli přibýt někteří psi z následujících deseti plemen, která sportu příliš neholdují. Rádi s vámi budou z gauče nebo oblíbeného křesla sledovat nekonečné seriály nebo jen tak polehávat se zavřenýma očima.

Tihle psi jsou skvělými společníky do městských bytů, ale i na venkov. Porozumí si jako společníci lidí, kteří nemají dostatek času či energie na nějaké velké pobíhání, nebo sportování se psem. Mnoho z těchto psů vezme zavděk jednoduchými indoorovými aktivitami.

Máte-li v úmyslu pořídit si v blízké době psa a nemáte zrovna energie nazbyt, doporučujeme vám vybírat si z následujících plemen psů.

BASET

Tito okouzlující psi se proslavili svým silně vyvinutým loveckým instinktem. Právě oni jsou označováni za jedno z nejlínějších plemen. Existuje však jedna výjimka, při které se mohou doslova přetrhnout, tou je sledování pachové stopy. Tito psi patří mezi honiče původně chované k lovu drobné zvěře a jejich dokonalý čich tomu skvěle napomáhá. Na žebříčku dokonalosti psího čichu zaujímají druhé místo za bloodhoundy. Baseti jsou považováni za mírné psy oddané svému pánovi. Jsou navíc i snadno vychovatelní. Průměrná délka jejich života se pohybuje mezi 10–12 lety. Pozor na překrmování. Hmotnost, kterou nosí navíc, přetěžuje jejich značně dlouhou páteř a krátké nohy.

GREYHOUND

Přesto, že o greyhoundech je známo, že paří mezi nejrychlejší psy na psích dostizích, v domácím prostředí jsou velmi poslušní a nebývale klidní. Po citové stránce jsou chrti jemné plemeno. Jsou ochotní přizpůsobit svůj styl života klidně i zahálce a lenošení. Dokážou spát až 18 hodin denně. Bývají tiší, loajální a milující společníci člověka. Pozor však, jestliže vlastníte kočku, ti dva by se v jednom domě nemuseli snést. Průměrná délka života greyhoundů činí 10-12 let.

HAVANSKÝ PSÍK

Havanský psík je plemeno malých, silných, robustních psů s přátelskou povahou. Jsou považováni za opravdové lidské společníky. Jejich potřeba kontaktu s lidmi je hodně velká, S tím je třeba počítat. Pokud by měli být každý den dlouho sami doma, raději si je nepořizujte. Jedná se o plemeno, které silně projevuje svou lásku, a tak se hodí k lidem všech věkových kategorií. Havanští psíci vyžadují každodenní trénink, i když se jedná o toy plemeno. Na druhé straně jsou snadno cvičitelní a ochotni dělat radost svému člověku za všech okolností. Jsou hodně hlasití. Dožívají se průměrně 14 let.

NĚMECKÁ DOGA

Německé dogy jsou takoví něžní obři. Vzhledem k jejich velikosti to může být pro někoho překvapivá informace. Jedná se o plemeno, které obecně miluje jiné psy i lidi. Při správném výcviku, výchově a socializaci jsou dogy milujícím plemenem, ze kterého nemusí mít strach ani malí psi ani cizí osoby. Aby se udržely dogy v kondici, potřebují denně procházku, to jim stačí. Tito psi vyrůstají velmi rychle, může se tak snadno stát, že jim rychlý růst a k tomu denní dávka tréninku způsobí zdravotní problémy pohybového aparátu. Bohužel mívají velmi krátký život, průměrně nedosahuje ani 10 let.

ANGLICKÝ BULDOK

Hledáte-li k sobě skutečného pecivála, pak anglický buldok je pro vás ten pravý pes. Bohužel je toto plemeno náchylné k mnoha nemocem, a tak se před nákupem psa ujistěte o zdraví štěněte i o zdraví jeho předků. Dobře socializovaní buldoci jsou kamarádští, někdy až příliš. Patří k jedněm z povahově nejjemnějších plemen. Většina z nich má opravdu přátelskou povahu, proto je toto plemeno vhodné i do rodin s dětmi. Pokud budete buldoka brát denně alespoň na malou procházku, vyhnete se tomu, že by vám ničil vybavení domácnosti. Buldoci jsou náchylní k problémům s dýcháním, k dysplazii kyčelního kloubu, k špatnému zraku, k problémům s ledvinami, kůží a navíc mají i sklony k úžehu. Průměrná délka života je u nich pouhých 8 let.

BIŠONEK

Toto malé a citlivé psí plemeno miluje lidskou pozornost. Jsou to velmi společenští, jemní, citliví a hraví psi. Je snadné žít s nimi v jedné domácnosti. Protože jsou považováni za hypoalergenní, hodí se i pro alergické osoby. Dokážou se skvěle přizpůsobit i životu v městském bytě. Nejsou to však jednoznačně gaučoví psi, milují i procházky i výlety. Mají rádi časté hry a dobrou péči o srst. Průměrný věk bišonků je 15 let.

MALTÉZSKÝ PSÍK

Maltézáčci byli odjakživa chováni jako společenské psí plemeno. Zůstávají-li doma sami na delší dobu, mají tendenci trpět separační úzkostí. Jsou hraví a komunikativní. Děti je mohou považovat za plyšovou hračku, a proto je třeba na jejich společné hry vždy dohlížet. Maltézáčci své lidi zbožňují, a tak jim chtějí být neustále na blízku. Lidem plně důvěřují a milují je. Slyší-li nebo vidí-li něco podezřelého, velmi rychle způsobí poplach. Maltézáky není radno rozmazlovat. V takovém případě se mohou stát až obsedantně štěkavými a budou vás až nezdravě hlídat a chránit. Je nutné chodit s nimi denně alespoň na krátké procházky. Průměrně se dožívají věku 15 let.

ČIVAVA

Čivavy mají tendenci spojit svůj život s jedním člověkem a být mu neustále po boku. Řadíme je mezi nejmenší psí plemeno. Mají mnoho barevných i velikostních variant. Jsou statečné, hrdé a loajální. Právě v tomto případě má velký vliv na temperament psa temperament jeho majitele. Čivavy patří mezi psy jednoho majitele. Mají tendenci ho až přehnaně ochraňovat. Jsou-li dobře vycvičeni a socializováni, jsou tito psi pohodoví i ve vztahu k ostatním zvířatům. Hodí se také ke starším dětem. Vzhledem k jejich velikosti je sice velmi lákavé nosit je neustále v náručí, ovšem i tak potřebují každodenní procházku. Průměrná délka jejich života je 15 let.

ČAU ČAU

Čau čau bývá někdy dosti svéhlavý. Aby byl skvělým rodinným společníkem, musí být dobře vycvičen a socializován již v raném věku. Jsou to teritoriální psi, a tak nejsou doporučováni pro psovody začátečníky. Agresivitě vůči cizím lidem anebo agresivnímu chování u žrádla lze zabránit včasnou a dobrou výchovou. Jsou-li od mala přivykáni na jiná domácí zvířata a na děti, bývají později vůči nim velmi ochranářští. Vyvíjejí si silné sociální vazby se členy rodiny, a ty si pak důsledně střeží. Tito psi nepatří zrovna k nějak zvlášť aktivním. Mohou se proto dobře adaptovat na život v bytě. Abyste zabránili jejich neklidu anebo nudě, je třeba hrát si s nimi, nebo je lehce trénovat každý den alespoň chvíli. Průměrná délka jejich života je 15 let.

SHIH-TZU

Jedno z nejoblíbenějších psích plemen na celém světě jsou shih-tzu. Tito malí psi se velmi rádi stávají nedílnou součástí rodiny. Jsou loajální, láskyplní a pozorní vůči svému pánovi. Vzhledem k tomu, že se jedná o společenské plemeno, mají rádi komunikují a dobře vycházet s ostatními zvířaty i s dětmi. Aby se tito psi dobře přizpůsobili, je třeba začít se socializací a výcvikem již ve velmi brzy. Vyžadují výcvik a potřebují každý den alespoň malou procházku. Abychom zabránilo jejich nadměrnému štěkání a možné rozmrzelosti, je nutné pracovat na tom s nimi již od útlého věku. Dožívají se v průměru 15 let.