Mazlivost může být ovlivněna také kastrací konkrétního psa. Často se po kastraci stane mazel z mnoha psů, kteří mazlení dříve nevyžadovali. Berte vážně náladu vašeho psa a řeč těla. Prozradí vám mnohé o tom, jak se váš pes cítí, a zda má, či nemá na mazlení náladu. Každý pes je osobnost a ne všem psům vyhovuje být zahrnován doteky, objetím nebo jen pouhou pozorností svých majitelů, byť by je sebevíce milovali.

Plemena obecně považována za nejmazlivější

Francouzský buldoček, mops, briard, bernský salašnický pes, krysaříci, naháči, toy pudl, malý knírač, jorkšír, špic, samojed, bernardýn, grifonek, stafordšírský bulteriér, zlatý retrívr, pomeranian.

Plemena, která se ráda mazlí s dětmi

Zlatí retrívři si zvlášť dobře užívají společnost dětí, stejně jako bernští salašničtí psi. Stejně tak přizpůsobiví a vůči dětem velmi otevření jsou francouzští buldočci, kteří se rovněž velmi rádi mazlí. Za rozenou chůvu k dětem jsou považováni novofundlandští psi. Rádi si s dětmi hrají, nechají se mazlit a mají milou povahu. Také mopsové si rádi přijdou sami pro pomazlení nebo pohlazení. Mají děti velmi rádi a ony zase je. Náklonnost je v tomto případě silná a vzájemná. Vždy je však důležité nenechávat děti se psy samotné. Stejně důležité je také naučit psa, že pozornost dítěte, byť by to bylo třeba zatahání za ocas, není důvodem k útoku na dítě.

Brazilská fila - obr, který miluje mazlení

Od molossoidních plemen se příliš neočekává, že budou mazlivá. Ovšem brazilská fila, to je pes, který mazlení opravdu miluje. A když se se svým majitelem třeba zrovna nemazlí, ráda alespoň pozoruje, co její majitel právě dělá. A proto by tito psi rozhodně neměli být ponechávání o samotě na pozemku jen jako jeho pouzí hlídači. Potřebují každodenní kontakt s majitelem. Zároveň to však nejsou žádní drobci, kteří by se vešli všude, a tak dobře zvažte jejich pořízení. Neměli by být v rukách chovatelů začátečníků. Mohou se chovat tvrdohlavě a potřebují mít nad sebou pevnou a zároveň spravedlivě konající ruku.

Pozitiva mazlení pro obě strany

Mazlení a blízký kontakt dodává sílu a radost nejen nám lidem, ale i psům samotným. Máte-li psa, jistě jste již vypozorovali, že dotýkat se jeho srsti a sdílet společně chvíle klidu a pohody je doslova balzámem na nervy. Doteky snižují krevní tlak u psů i u lidí, uvolňují hormony lásky a fungují také jako léčebný nebo ozdravný proces. My lidé se díky kontaktu se psy dokážeme zklidnit a lépe bojovat se špatnou náladou, dokonce i s depresemi nebo nemocemi.

Respektujte prostor a náladu svého psa

Milujete-li přítulnost a chcete mít psa, se kterým se můžete co nejčastěji mazlit, vybírejte nejen správné plemeno, ale i vhodnou chvíli, kdy mu budete projevovat svou náklonnost. Každý pes potřebuje mít čas jen sám pro sebe a stejně tak i prostor. Ideální situace pro mazlení nastává, pokud si sám pes o něj řekne. Jakmile se naučíte znát řeč psího těla, jistě zcela neomylně rozpoznáte momenty, kdy pes bude mazlení nejen tolerovat, ale také si jej užije, stejně jako vy.