Malí pejskové jsou i přes svůj křehký vzhled často překvapivě zdraví a odolní a mají rádi pohyb. Rozhodně to nejsou jen tzv. gaučáci nebo pejskové do kabelky, naopak si užívají procházky a různé aktivity. Obzvlášť u dnes populárních malých plemen je ale potřeba mít štěně z prověřeného chovu, protože majitelé tzv. množíren hřeší na jejich oblibu a inzerátů na podezřele levná štěňata je plný internet.

Snažit se ale takto ušetřit se opravdu nevyplácí. Jednak tím podpoříte krutý nelegální byznys, jednak získáte většinou nemocné zvíře, s kterým budete více na veterině než doma. Počáteční úspora se proto velmi rychle rozplyne v platbách u veterináře. Ale se zdravým zvířetem z dobrého chovu si můžete užít dlouhá léta radosti a pohody, tato plemena se totiž většinou dožívají překvapivě vysokého věku. Přinášíme vybranou pětici těch nejmenších, ovšem jen co se velikosti týče.

Čivava

Absolutní královna miniaturních plemen, nejmenší psík na světě, jehož obliba neustále vzrůstá. Vyskytuje se v dlouhosrsté i krátkosrsté variantě, jejím charakteristickým znakem je hlava jablíčkovitého tvaru s kulatýma očima. Její maximální váha je tři kilogramy.

Přes svůj vzhled „psího miminka“, které někdy sami majitelé, nebo spíš majitelky poněkud zavádějícím způsobem prezentují jako hračku, je to však ostražitý a energický psík, který se moc rád proběhne venku.

Jorkšírský teriér

V současné době velmi populární plemeno, původně lovecký pes používaný v hornických šachtách na lov myší. Dnes už se využívá jako společenské plemeno, oblíbené nejen pro svou temperamentní a inteligentní povahu, ale i pro svůj vzhled, kterému dominuje dlouhá, hedvábná srst.

Té je ale nutné věnovat značnou pozornost, proto často vídáme i jorky ostříhané na krátko, na roztomilosti jim to ovšem neubírá. Přesto ani tento teriér není žádná choulostivá panenka, ale energický psík, který miluje pohyb.

Pomeranian

V současnosti vysoce módní plemeno si získalo oblibu nejen díky svému vzhledu, připomínajícímu maličkého huňatého medvídka, ale také díky své inteligentní, nekonfliktní a hravé povaze.

Jeho dominantou je nádherná, hustá srst, která vyžaduje řádnou péči, ale odměnou vám bude neuvěřitelně roztomilé stvoření. I tento méďa ale má své nároky na pohyb a procházky prostě miluje.

Papillon

Tento původem Francouz okouzluje své příznivce, kterých je čím dál víc, elegantním, hravým vzhledem, ale také neméně hravou, inteligentní a citlivou povahou.

Jsou pro něj charakteristické uši porostlé srstí vytvářející dlouhé třásně a hedvábně lesklá, hustá srst po celém těle. Tento na pohled jemný psík nezkazí žádnou legraci a venku na procházce si rád zadovádí.

Pražský krysařík

Tento český zástupce mezi nejmenšími plemeny, jehož kořeny sahají až do 8. století, byl původně využíván k lovu hlodavců, později se stal psem především společenským.

Štíhlý krátkosrstý psík, který neváží často ani 3 kg, je přes svoji fyzickou křehkost ostražitý a hbitý a dovede být také dobrý hlídač, byť asi nenažene mnoho strachu, ale svědomitě upozorňuje na kohokoliv nově příchozího. Je ale také přítulný a má rád děti, jen je nutné, aby s ním kvůli jeho konstituci zacházely jemně a opatrně.