Už v minulosti byla malá psí plemena velmi populární na panovnických dvorech mezi samotnými císařovnami a královnami. A i v dnešní době má tato početná skupina miliony příznivců na celém světě.

Proč se malá psí plemena těší tak velkému zájmu?

V současnosti představují skvělé společníky především pro majitele malých bytů, kteří si z praktického hlediska nemohou pořídit velkého psa. Taková čivava nebo pražský krysařík svými třemi kily vskutku nezaberou mnoho místa, a navíc je možné je vzít bez větších obtížích téměř všude s sebou. Jejich nenáročnost na prostor ovšem rovnou neznamená i nenáročnost na pohyb. Ačkoliv jsou malá psí plemena o poznání méně fyzicky aktivní než takový rotvajler, nejedná se o ryze tzv. gaučové typy, jak se lze domnívat na základě jejich vzhledu. Pokud si tedy myslíte, že malému psíku bude stačit obejít sídliště, jste na omylu a jeho pořízení ještě raději zvažte.

Při pořizování si dejte pozor!

Pořízení malého pejska s průkazem původu je relativně drahou záležitostí. Poptávka je vysoká, a ne každý si může dovolit za nového mazlíčka z registrovaného chovu utratit celou výplatu. A tak se bohužel nezřídka stává, že si natěšený pejskař pořídí štěně od neseriózních množitelů. Pejsci z množírny ale pocházejí z velice pochybných podmínek a disponují celou řadou zdravotních problémů. Tudíž i když si na první pohled myslíte, že tímto nákupem ušetříte, opak je pravdou. Pravidelné docházení k veterináři vám může způsobit pořádný vítr v peněžence.

Pětice malých pejsků, jejichž společnost vám vykouzlí úsměv na tváři

Papillon

„Motýlek“, jak se tomu pejskovi díky jeho uším přezdívá, sice vypadá na první pohled velmi křehce, ale nenechte se oklamat. Tento pejsek je velmi činorodý fyzicky zdatný.

Bruselský grifonek

Grifonek pochází z Belgie a byl původně určen pro boj s hlodavci, především s krysami. Ke své rodině je velmi milý a přítulný a dokáže dát jasně najevo, kdo je na návštěvě vítaný a kdo nikoliv.

Maltézský psík

Jedná se o jedno z nejstarších psích plemen, první oficiální záznamy sahají až do devátého století před naším letopočtem! Malťané se nacházejí na mnoha obrazech a plastikách, a dokonce bývají i předměty básní. Maltézáček je charakteristický svým ušlechtilým nesením hlavy a výraznýma kulatýma očima, jejichž pohled si každého podmaní.

Toy pudl

Tento pudlík je dost vitální a vítá každý pohyb, na druhou stranu je ale velmi přizpůsobivý. To je jeden z hlavních důvodů, proč si ho oblíbili i starší majitelé psů.

Jack Russel teriér

Jack Russel je velice aktivní, chytrý a odvážný pejsek, který miluje pohyb. Díky delším procházkám a hraním spousty her se vyhnete tomu, že vám pejsek doma něco zničí anebo že vás bude otravovat hlasitým kňouráním a štěkáním.

Zdroje: psiusmev.cz, www.idnes.cz, www.webfordog.cz