Stále platí, že čím větší plemeno, tím se zvětšují i jeho nároky na život. Platí to i u přešlechtěných plemen, speciálně "upravených" dle požadavků majitelů a trendu psích výstav. Pokud tedy nezapočítáváme kupní cenu psa (či poplatek útulku), poplatek městu, pelíšek, hračky a misky, náklady zvyšuje speciální strava, pravidelná péče o srst a především veterinární péče.

1. Anglický buldok

Anglický buldok si svým roztomilým chrochtáním a "capkáním" na krátkých nožičkách získá srdce nejednoho psího milovníka. Mimo vysoké počáteční náklady při koupi štěněte však stojí za zmínku, že si připlatíte především za veterinární péči. Angličtí buldoci jsou vystaveni vysokému riziku srdečních chorob, dysplazie kyčle a loktů, rakoviny, problémů s očima, alergií, kožních problémů a dokonce i hypertermii (přehřátí). Přátelský pes se stal právě obětí přešlechtění, díky němuž se nemůže pořádně nadechnout a jeho zvrásněná kůže a záhyby skrývají záněty, které se často mění v chronické infekce.

2. Německý ovčák

Inteligentní a krásný pes. To je německý ovčák, kterého asi nejvíce zpopularizoval německý kriminální seriál Komisař Rex. I když je toto plemeno stále oblíbené v pracovních oblastech, jako je policie, armáda, pátrací a záchranné služby, díky jeho častějším zdravotním problémům od nich tyto složky ustupují. Zdravě odchovaného a nepřešlechtěného ovčáka je nyní najít tak těžké jako jehlu v kupce sena. Není neobvyklé, že mají alergie, gastrointestinální onemocnění, nadýmání, rakovinu, degenerativní myelopatii a dysplazii kyčle a loktů.

3. Čau Čau

Podle studie DNA je toto čínské plemeno jedním z nejstarších plemen psů na světě. Vzhledem ke stáří tohoto plemene se zde opět objevilo riziko přešlechtění. Mimo výdaje za veterinární péči, kdy v ordinaci můžete řešit problémy s očima, rakovinu, cukrovku, psí pemfigus a autoimunitní onemocnění, se objevuje výrazný výdaj při péči o srst. Jejich krásná a hustá srst se musí pravidelně rozčesávat, jinak hrozí kožní infekce. V srsti se také rády schovávají různé "breberky", které mohou znepříjemnit život pejsku i vám.

4. Irský vlkodav

Irský vlkodav vzbuzuje obdiv svou dobrosrdečnou povahou a impozantní velikostí. Ta právě tomuto psímu plemenu přináší různá zdravotní rizika. Je důležité vyzdvihnout, že díky své muskulatuře potřebuje irský vlkodav dostatek prostoru a jídla. To se v rodinného rozpočtu velice rychle odrazí. Stejně jako speciální doplňky stravy, které se snaží oddálit problémy s klouby. Mimo jiné trpí srdečními chorobami, nadýmáním a záněty očí.

5. Basset Hound

Velké plemeno v malém těle. To se, díky krátkým nožičkám, říká o basetovi. I když na první pohled vypadá jako malý, apetit a nemoce má jako jeho větší kolegové. Speciální péči navíc požadují jeho povislé uši, které je třeba pravidelně čistit. Jsou totiž náchylné na výskyt roztočů a bakterií. Stejně tak i jeho pokleslá oční víčka a záhyby kolem úst a tváří. Kvalitní strava a péče o srst je tedy u tohoto plemena prioritou číslo jedna.

BONUS: jezevčík a Jack Russel teriér

Pokud máte rodinu s malými dětmi nebo chcete pořídit psa své babičce a dědovi, měli byste vzít v úvahu i temperament jednotlivých psích plemen. Rodiny si většinou pořizují psa menšího vzrůstu do bytu, který mu ale nestačí. Díky nedostatku pohybu a výcviku vás tak může nový člen rodiny stát o pár tisíc korun navíc. Vytrhané linoleum, rozkousané boty a nábytek nebo "přeorané" květináče. To je jen malý výčet kousků, které může trpící pes ve vašem domově provést.