Češi jsou národem pejskařů. Dvě pětiny českých domácností mají psího kamaráda, z toho každá pátá má dokonce více než jednoho. A která plemena jsou v Česku nejoblíbenější?

Tyto údaje se dají zjistit z dat Českomoravské kynologické unie, která v plemenné knize eviduje štěňata narozená v každé chovné stanici. Z toho se dá odvodit, o jaká plemena je největší zájem. Neeviduje samozřejmě data z tzv. množíren, ale zvíře z takového zdroje bychom si nikdy pořídit neměli, pokud tedy nechceme tento špinavý byznys se zvířecím utrpením podporovat. Budeme proto vycházet z oficiálních dat seriózních chovatelů.

Tady je vítězná pětice, v které jsou zastoupena plemena od zodpovědných hlídačů po skutečné mazlíčky. Je zjevné, že čeští pejskaři mají opravdu velké srdce a šanci u nich mají plemena vskutku různorodá.

Německý ovčák

Na prvním místě je německý ovčák, lidově zvaný „vlčák“. Tento středně velký, typicky černohnědě zbarvený pes je známý svou inteligencí, věrností a vyrovnanou povahou. Z toho důvodu je tenhle bystrý hlídač navíc vhodným společníkem i pro rodinu s dětmi nebo jinými zvířaty. Je samozřejmě nutné věnovat čas jeho výchově a základnímu výcviku, není to rozhodně gaučový pes, ale odměnou vám bude všestranný a učenlivý kamarád.

Jezevčík

Dalším oblíbencem českých domácností je jezevčík. Jezevčík, typický svým dlouhým tělem a krátkýma nohama, může být krátkosrstý, dlouhosrstý i drsnosrstý a vyskytuje se ve třech velikostech. Přestože byl vyšlechtěn pro lov v norách a stále se v myslivosti využívá, dneska je to především čilý a milý společník.

Je sice také pověstný svou poněkud tvrdohlavou povahou, danou tím, že v noře byl vždy zvyklý spoléhat sám na sebe, a nikoliv na svého pána, ale to mu na oblíbenosti nijak neubírá, naopak majitelé jezevčíků rádi dávají historky se svými občas potměšilými miláčky k lepšímu.

Jorkšírský teriér

Tento drobný psík, oblíbenec městských majitelů, byl původně příslušníky pracujících vrstev v Anglii vyšlechtěn pro lov hlodavců, protože velká lovecká plemena byla výsadou šlechty. Z těch dob si zachoval ostražitou, ráznou a energickou povahu, zároveň je však také oddaný své rodině a je to veselý společník. Vyniká dlouhou, hedvábnou srstí, která sice prakticky nelíná, ale vyžaduje velkou péči, proto majitelé, kteří se psy nechodí na výstavy, často dávají přednost sestřihu nakrátko. Přes svůj malý vzrůst je ale jorkšírek dost hlasitý a umí se ozvat, když se mu něco nelíbí.

Čivava

Tento nejmenší pes na světě pochází z Mexika a jedná se o prastaré plemeno sahající až do dob starých Mayů. Historie jeho chovu u nás ale není dlouhá, první čivava byla do tehdejšího Československa dovezena v roce 1971. Její skutečný boom ale nastal až v období po roce 1989. Vyskytuje se v dlouhosrsté i krátkosrsté variantě, má typickou hlavu jablíčkovitého tvaru s kulatýma očima. Navzdory své miniaturní velikosti je ostražitá a odvážná. Právě její velikost z ní činí vítané plemeno i do malých městských bytů. Ale jenom ležením na gauči ji neuctíte, má velmi ráda procházky.

Labradorský retrívr

Tento původně lovecký pes, který pomáhal rybářům lovit ryby a lovcům kachny, svou specializaci dosud nezapře a vodu prostě miluje. Také výborně plave. Kromě toho je velmi milý, přátelský, oddaný a zároveň učenlivý a bystrý. Tyto vlastnosti z něj dělají nejen výborného společníka i do rodin s dětmi, ale také zodpovědné a pracovité plemeno vhodné pro canisterapii či jako vodicí k nevidomým. Zároveň je velmi hravý, miluje vycházky a aportování.