Cedule „Pozor zlý pes“ bývá častou ozdobou vrátek. Někdy je fiktivní (má jen vystrašit nenechavce), jindy je otevřeným varováním pro ty, kteří chtějí bez dovolení vniknout na cizí pozemek.

Popravdě, míra „zloby“ se u různých ras povážlivě liší. Zatímco někteří psi jen štěkají a nekoušou, jiní jdou proti protivníkovi s veškerou vervou. Nevítané návštěvy pak může čekat pár škrábanců, kousanců nebo nějaká ta modřina navíc. Proto je u ostřejších psů potřeba řádného výcviku. Ten zajistí, že pes bude k majiteli loajální a poslechne na slovo. Zároveň vytříbí jeho charakter a nebude zbytečně agresivní. A kteří psi patří mezi ty nejlepší hlídače?

Knírač velký

Je to pořádný kus psa! Má černou drsnou srst, 60 – 70 cm v kohoutku a váhu 34-46 kg. Není divu, že budí respekt. Původně byl knírač velký vyšlechtěn v Německu v 15. století jako pastevecký pes. Dodnes mu část téhle povahy zůstala. Je skvělý obranář a má svéhlavou povahu. Proto je potřeba, aby jeho majitel měl při výchově „pevnou ruku“, jinak mu tenhle chlupáč rychle přeroste přes hlavu.

Knírač miluje svou smečku, zejména svého pána, na kterém bývá citově závislý. Velice špatně snáší samotu a odloučení, proto není vhodný do kotce. Jako hlídač majetku je ale prvotřídní. Okamžitě zaregistruje pohyb, jemný zvuk a případného vetřelce okamžitě vyprovodí hlasitým štěkotem. Kdyby došlo na nejhorší, neupejpá se k obraně své smečky využít svou nadměrnou sílu.

Akita Inu

Vypadá trochu jako plyšák, ale nenechte se zmýlit! Tohle není žádný „gaučák“, ale inteligentní, aktivní, věrný, ale svéhlavý pes. Majitelé tohoto japonského plemena musí mít nervy ze železa, protože Akita Inu je poměrně tvrdohlavý a rád jejich příkazy „přeslechne“. Pokud na něj někdo použije fyzický trest, stává se soužití s tímhle psím kamarádem naprosto nesnesitelné. Proto je dobré vědět, že Akita Inu potřebuje spíše hodně lásky, trpělivosti a důslednosti.

Japonci toto plemeno využívali jako loveckého psa a později i coby „bijce“ k psím zápasům. Proto není divu, že kousek téhle povahy mu zůstal v krvi. Akita Inu je proto silný hlídač. Svou mohutnou postavou (má 60 cm v kohoutku) budí respekt. Zajímavá je i jeho srst, která má samočistící schopnosti a po namočení nezapáchá. Zkrátka plyšák, který umí v případě nutnosti vycenit zuby a vystrčit drápky.

Německý ovčák

Je velký (má 50 centimetrů v kohoutku), má ostré uši, huňatou srst a vytrvalost maratónského běžce. Patří mezi nejbystřejší plemena a velmi rychle se učí povely. Na rozdíl od jiných ras bývá německý ovčák velmi poslušný.

Je to výborný hlídač. Byl totiž vyšlechtěn k hlídání dobytka a budov. Dodnes je používán jako služební pes, například u policie. Díky své trpělivosoti a vytrvalosti bývá často i vodícím psem nevidomých. Má výborný čich, nadprůměrnou inteligenci a dokáže okamžitě reagovat na nové podněty. Jeho (ne)výhodou je velmi hlasitý štěkot, kterým hlásí veškeré změny.

Kuvas

Patří mezi plemena pastevecká, ovčácká a honácká. V kohoutku má 66 centimetrů a váží bezmála tolik, co dítě či mladší puberťák. Jeho původ sahá už do starověku, kde byl využíván jako hlídač stád. Má krásnou bílou, drsnou srst, která ho chrání před nepřízněmi počasí. V době línání po sobě zanechává doslova mraky chlupů, proto je potřeba ho kartáčovat. Pozor – k ostatním psům bývá dominantní, proto je lepší ho už od štěňátka zvykat na psí společnost.

Kuvas není žádná štěkna, a když už se ozve jeho „haf“, tak je k tomu pořádný důvod. Kuvas miluje svoji rodinu a je odhodlaný ji chránit před všemi možnými nepřáteli. To se týká také malých dětí, které má někdy tendenci ochraňovat v momentech, kdy si třeba trochu rozjíveně hrají. Pejsek to ale chápe jako ohrožení a zbytečně zasahuje.

Šarpej

Pochází ze staré Číny, má tolik vrásek, jako stoletá babička. Jeho srst líná jen velmi málo, proto se hodí pro alergiky. Vypadá jako „polehávač“, ale zdání klame! Šarpej je velmi aktivní, a pokud mu nedáte jeho pravidelnou dávku pohybu, může být i trochu agresivní.

Šarpej je typ pejska, který přilne jen k jednomu pánovi. Proto se hodí spíš pro lidi, kteří žijí sami. K cizicům je nedůvěřivý a dlouho trvá, než si na někoho zvykne. Úplně neznámé lidi okamžitě vyprovází hlasitým štěkotem. A pokud před ním někdo utíká, je to pro něj pobídka k pronásledování, případně i k útoku. Valí se za ním pak jako velká voda, není divu, když má v kohoutku 44 – 50 centimetrů.

Další skvělí hlídači

Americká akita

Belgický ovčák – Malinois

Bulmastif

Cane Corso

Dobrman

Komondor

Rhodéský ridgeback

Rotvajler

Tibetská doga

Zdroje: www,hobbio.cz

Zdroj: Youtube