Většina psů má opravdu silný stisk, mnohem silnější, než bychom pravděpodobně čekali. I když plnou sílu svého stisku použijí jen velmi vzácně, rozhodně se vyplatí vědět, co jejich čelisti opravdu dokážou. Přece jen je to také jeden z obranných mechanismů, či pracovních nástrojů. Pracovně cvičení psi mohou silou svého stisku zadržet vetřelce, narušitele území či zločince. Ti méně odvážní, nevycvičení anebo týraní zaútočí spíše ze strachu.

Měříme-li sílu stisku psa, platí přímá úměra mezi velikostí psa a silou jeho stisku. Síla kousnutí vychází jak z velikosti psa, tak z velikosti jeho lebky a toho, jaký tvar mají jeho čelisti. V závislosti na druhu materiálu, který psi kousají, se tlak vyvinutý čelistí psa může výrazně změnit. Pro většinu lidí je však velmi překvapivé, jaká je variabilita mezi silou kousnutí u psů relativně podobné velikosti.

Na podpoře kořistnického pudu staví výcvik vojenských služebních psů. Při tréninku psů, kteří jsou využívání například u amerických námořních sil, se staví na radosti psa z toho, že se může do něčeho zakousnout, ať už je to hračka, kost nebo míček. Tito psí vojáci jsou od malých štěňat až po dospělé psy trénováni velmi intenzivně, neboť na jejich dovednostech a schopnostech později mnohdy závisí život mnoha vojáků nasazených při různých misích. Dobrá povaha, talent pro práci a v neposlední řadě také řádný výcvik z těchto psů dělá zachránce mnoha lidských životů.

Síla stisku u psů je uváděna v kilogramech. Jako příklad pro porovnání síly stisku uvádíme, že vlk disponuje silou stisku čelistí mezi 184 až 816 kg, želva pak 498 kg. Silou stisku okolo 108 kg je možné zlomit kosti v ruce člověka bez velkých obtíží.

Z tohoto hlediska jsou za psy s nejsilnějším stiskem považováni turečtí kangalové, kteří patří mezi varianty anatolských pasteveckých psů. Jejich stisk odpovídá síle 158 – 323 kg. Je tedy 3x silnější než stisk dobrmanů. Je tedy pochopitelné, že takovým psům musí být v první řadě vštípené to, kde stojí na pomyslném žebříčku v hierarchii rodiny či smečky.

Vysoko na žebříčku síly stisku se pohybují i bandogové, cane corso a tosa inu. Jsou to inteligentní psi vyžadující nejen mnoho pohybu, ale potřebují i správný trénink a možnost uvolnění nashromážděné energie. Síla jejich stisku odpovídá přibližně 252 kg.

Další pomyslnou příčku v síle stisku zaujímají psi jako je bordeauxská doga, anglický mastif, argentinská doga a kanárská doga, kteří mají ve stisku sílu až 200 kg.

O polovinu nižší než turecký kangal mají sílu stisku leonbergři, rotvajleři a američtí buldoci. Odpovídá síle 138 kg u buldoků a 149–156 kg u rotvajlerů.

Velmi dobře jsou na tom také se silou stisku všechna plemena ovčáků, přes německé ovčáky až po belgické ovčáky Malinois. U německých ovčáků byla naměřena síla stisku mezi 108 až 385 kg, u belgických ovčáků Malinois pak 135 kg a holandských ovčáků 107 kg.

Pitbulové, boxeři a dobrmani mají sílu stisku mezi 107 – 100 kg.

Všichni psi, kteří se díky síle svého stisku dostali na náš seznam Top 15, sice vykazují velkou sílu stisku, ale to v žádném případě neznamená, že by se nemohli stát úžasnými a milujícími a věrnými mazlíčky nás lidí. Jaké si je vychováme, takové je budeme mít. Je však třeba pamatovat, že správný výcvik by měl být u všech psích plemen důležitou součástí jejich chovu.