Bretaňský španěl

Původně byli tito psi chováni jako lovečtí psi. Doslova vždy dychtí po tom, udělat radost svému majiteli. Dobře mu naslouchají, a tak jsou pro lov opravdu vhodní. Toto středně velké plemeno vychází dobře jak s dospělými, tak s dětmi i se psy, nebo jinými domácími mazlíčky. Věrní, milující bretaňští španělé se stávají pro svou skvělou povahu stále častěji žádanými domácími mazlíčky. Jsou-li k tomu řádně vedeni, dělají svému pánovi jen radost.

Bernardýn

Bernardýni byli původně chováni jako strážci švýcarského Hospice Saint Bernard. Odtud i jejich pojmenování. Jsou to psi s velkým srdcem, vždy připraveni zachránit ktaréhokoli člověka v nesnázích a také zoufalé lidi. V horských oblastech se donedávna využívali k záchraně osob zavalených lavinou. Tito chundelatí a mohutní domácí mazlíčci berou svou loajalitu a oddanost svým pánům velmi vážně.

Jack Russell teriér

Není dobré nechat se zmást velikostí těchto psů. Jsou to jedinci nabití energií. Mají velmi dobré srdce a budou vás chránit za každou cenu. Své majitele bezvýhradně milují. Jejich osobnost je nejen temperamnentní, ale i vtipná a zábavná. Je to plemeno, které si v posledních letech získalo velkou oblibu mezi chovateli. Snadno se trénují a jsou dychtiví, takže naučit je novým kouskům není problém.

Kuvasz

Toto plemeno je extremně věrné a nyní používané spíše jako hlídač majetku než hlídač hospodářkýách zvířat, kterým bylo dříve. Jsou to klauni v psím hávu. A často si své veselé chování zachovávají až do dospělosti. Jedná se o psy velmi inteligentní, kteří však mívají svou hlavu. Proto je zapotřebí s nimi intenzivně pracovat. Mohou být tvrdohlaví, a tak je jejich výcvik nezbytností. Proto se nedoporučují začínajícím chovatelům psů.

Novofundlanďan

Velké plemeno, jakým je novofundlandský pes, je také velkým přítelem člověka. Kromě loajality ke svému pánovi prokazuje také velkou lásku k vodě. Kdykoli je ochoten riskovat, aby z ní zachránil člověka před utonutím a zejména člena své rodiny. Zachraňují i ty lidi, kteří se netopí, ale šli si zkrátka jen zaplavat. Novofundlanďané jsou velcí psi s dlouhou srstí určení k životu ve venkovních prostorách, do bytů se příliš nehodí. Vyžadují dostatek cvičení.

Boxer

Boxeři patří k velmi ochranitelským psům, kteří jsou věrní nejen jednomu pánovi, ale celé své rodině. Vždy ji budou chránit. Jsou to velmi milující psi s veselou povahou. Dlouho dobu zůstávají povahově štěňaty, ačkoli už jsou fyzicky dospělí. A právě to z nich dělá jedno z nejoblíbenějších psích plemen. Hledáte-li věrného a všestranného psa, který je loajální k celé rodině, boxer je tím správným psem.

Akita

Akity často přilnou k jednomu pánovi, kterého ctí nade vše. Připoutají se k jednomu členovi rodiny a toho ochraňují po celý život. Tito psi pocházejí z Japonska. Jsou středně velcí, mají krátkou srst a huňatý ocas a atletickou postavu. Rádi zůstávají venku v chladném počasí, které jim maximálně vyhovuje. Vyžadují hodně cvičení a nemají proto rádi, když jsou v bytě či v domě zavřeni dlouho o samotě.

Kolie

Většina lidí si při zmínce o koliích představí známou filmovou hrdinku Lassie, která byla a stále je ukázkovým příkladem chování tohoto oblíbeného plemene psů. Původní rolí tohoto plemene byla ochrana stád ovcí a jejich hlídání. Časem se z těchto psů vyvinuli oblíbení lidští společníci, kteří mají vynikající osobnost a jsou velmi věrní. Dají se snadno trénovat, neboť jsou velmi inteligentní. Patří mezi ty nejlepší rodinné mazlíčky loajání ke všem členům rodiny.

Rhodéský ridgeback

Rhodéští ridgebackové patří mezi velké psy. Jsou silní a svalnatí a jejich tělo je perfektně vyvážené od hlavy až po paty. Jsou to psi velmi vytvrvalí, temperamnentní a rychlí. Jsou ke svým majitelům láskyplní a loajální. Jsou poslušní a mají sklon potěšit svého pána za všech okolností. Vůči cizím lidem se však chovají odměřeně.

Welsh Corgi

Tito psi nejen, že jsou svému majiteli doslova oddáni, ale dělá jim velkou radost, když mohou svého majitele jakkoli potěšit. A právě pro tyto vlastnosti jsou považováni za nejloajálnější psy. Corgi je znám také tím, že je oblíbeným psem britské královny. I když stavba jejich těla nasvědčuje spíše opaku, jsou to velmi čilí psi, kteří rádi běhají a hrají si. Rádi zůstávají co nejvíce aktivní a se svými pány tráví jak chvíle her a zábavy, tak chvíle odpočinku.