Na českých ulicích se nejčastěji setkáte s německým ovčákem, jezevčíkem a yorkšírským teriérem. Pokud ale milujete originalitu a máte našetřeno, můžete si pořídit psí plemeno, které jen tak někdo nemá.

Azavak

Toto plemeno pochází z africké Nigérie. Jeho původním úkolem bylo hlídání majetku a lov zvířat, především gazel nebo zajíců. Azavak vypadá jako chrt. Je štíhlý, krátkosrstý a miluje běh. Dokáže vyvinout rychlost až 60 km/h. Je samostatný, mírně tvrdohlavý, bystrý, pozorný a plný energie. Je vhodný pro zkušené chovatele. Vůči rodině je věrný a loajální. K dětem je přátelský a milý. Azavak je také vynikajícím hlídačem.

Bedlingtonský teriér

Chlupatý teriér se vyznačuje typickým vhledem připomínající jehně. Má nízko posazené uši a protáhlý čumák. Je náročný na péči o srst. Měla by se denně kartáčovat a střih je vhodné přenechat zkušenému psímu salónu. Byl vyšlechtěn v Anglii kolem roku 1870. Je aktivní, mrštný, ale také tvrdohlavý a nebojí se kousnout. Je však také chytrý, bystrý a má rád děti. Skvěle brání majetek.

Dandie dinmont teriér

Toto psí plemeno pochází ze Skotska. Jeho primárním úkolem byl lov drobné zvěře. Psík má zadní část vyšší než přední. Má měkkou srst, která na čele vytváří chocholku. Dandie je milý, přívětivý a důvěřivý. Umí výborně plavat a skvěle se cvičí. Je vhodný jak do bytu, tak domu se zahradou. Rád se mazlí a nesnáší hrubé zacházení.

Související články

Peruánský naháč

Peruvian Inca Orchid je psí plemeno pocházející z Peru. Na většině těla nemá srst. Kůže mění barvu podle ročního období. V zimě je světlá, na jaře se pes začíná opalovat a v létě je tak kůže naháče nejtmavší. Je to pes ušlechtilé povahy. Je vhodný pro psí sporty, i přesto, že je tvrdohlavý a při výcviku je nutná trpělivost. Díky absenci srsti se hodí pouze do bytu.

Mudi

Plemeno Mudi bylo vyšlechtěno v Maďarsku v 19. století. Využíval se k nahánění ovcí, prasat, krav a jiných zvířat. Má hebkou srst, která skvěle vzdoruje vodě i zimě. Mudi je velmi učenlivý, odvážný, ostražitý a pracovitý. Je oddaným psím společníkem a miluje různé hry. S dětmi proto vychází dobře. Někdy je cholerický, ale bez známek agresivity či nervozity. Je vhodný pro začínající chovatele.

Zajímají vás další vzácná psí plemena? Koukněte se na video.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.idnes.cz, www.ecanis.cz, www.outsideonline.com