Trpasličí pinč

Toto plemeno vzniklo v 18. století v Německu za účelem hlídání majetku a lovení hlodavců. A lovecký pud a ostražitost si tito malí atleti zachovali do dnešních dnů. Přes drobný vzrůst se jedná o temperamentní zvířata, která potřebují výchovu a dostatek fyzických i mentálních aktivit, jinak se mohou projevovat agresivně. Jsou zdraví a nenároční, je ale nutné chovat je v bytě, na venkovní pobyt nejsou stavění především kvůli své krátké srsti. Zároveň je potřeba počítat s tím, že jejich hlídací instinkty se projevují hojným štěkotem. Přesto ale dokážou být při správném a motivujícím vedení veselými společníky zejména pro aktivní pány.

Krátkosrstá kolie

Méně známá příbuzná slavné dlouhosrsté kolie pochází z britských ostrovů, kde byla využívána jako spolehlivý a odolný ovčácký pes. Je to velmi inteligentní, energické a temperamentní plemeno, které se nezalekne ani pracovních úkolů a velmi rychle a rádo se učí. Tato kolie je výbornou společnicí pro aktivní rodiny, nemá ráda samotu, naopak ocení dostatek pohybu a všemožného vyžití. Nicméně patří mezi hlasitá plemena, takže není zrovna nejvhodnější pro ty, kteří mají rádi ticho a klid.

Jorkšírský teriér

Dneska mimořádně oblíbený společník je příslušníkem velmi starého plemene, které už v 11. století pomáhalo lidem zbavovat se krys a potkanů. Přes svoji malou velikost a roztomilý vzhled si dodnes zachoval ostražitou, nebojácnou a aktivní povahu, není proto příliš vhodný pro lidi, kteří vyznávají spíš pasivní životní styl.

Jorkšír má rád pohyb a zábavu, nelekne se ani psích sportů, je pro ně dostatečně zdravý i vitální. Je ale nutné počítat s tím, že není zrovna tichý. Právě naopak, tento malý hlídač na všechno, co vyhodnotí jako potenciální nebezpečí, upozorní své majitele pronikavým štěkotem.

Knírač

Toto plemeno typické svým vousem a dlouhým obočím, které se dnes vyskytuje ve třech velikostech, bylo vyšlechtěno v Německu, kde se již od středověku tito psi využívali jako pastevečtí, posléze hlídací. Jedná se o živé, hravé, inteligentní psy, kteří velmi oceňují přítomnost svých pánů a dlouhé zábavné procházky přímo milují. Dobře vycházejí i s dětmi a jsou vhodní i pro seniory, ale mělo by se jednat o seniory aktivní, kteří svému psovi mohou poskytnout vyžití, jaké potřebuje. Knírač své pány zároveň skvěle ohlídá, neboť hlasitým štěkotem upozorňuje na cokoliv nepatřičného v jejich blízkosti.

Pyrenejský horský pes

Toto mohutné psí plemeno s huňatou bílou srstí již od středověku zodpovědně plnilo úlohu hlídače, ale stejně tak tito majestátní psi dokázali být i výbornými společníky, cenil si jich i Ludvík XIV. Jedná se o klidná, vlídná zvířata se skvělým vztahem ke své rodině včetně dětí. Kvůli svému hustému kožichu se nehodí do bytu, nejspokojenější budou venku s možností pobytu v boudě nebo kotci. Milují procházky a nejsou konfliktní, co se týče dalších zvířat v domácnosti. Zároveň jsou velmi svědomití hlídači, takže musíte počítat s tím, že hodně a často štěkají.

Zdroj: www.spokojenypes.cz, cs.wikipedia.org