Pokud se chystáte pořídit si psa, jistě vás bude zajímat, zda plemeno, z něhož pochází, trpí nějakými dědičnými vadami. Obecně se má za to, že velká plemena se dožívají nižšího věku než plemena malá a střední. Více také trpí jejich pohybový aparát. Často jsou kříženci zdravější než některá dlouho šlechtěná plemena. Z hlediska zdraví můžete proto zvážit i adopci některého z voříšků z útulku.

Australský honácký pes

I když budou tvrdě a těžce pracovat, tito psi zkrátka neonemocní. Tato inteligentní zvířata původně chovaná k pasení stád skotu si dokážou poradit i v nepříznivých podmínkách. Vyskytnout se u nich může riziko hluchoty anebo dysplazie, ale jinak se jedná vcelku o zdravé plemeno. Byl popsán příběh nejdéle žijícího psa Blueyho, který se dožil 29 let a patřil právě k tomuto plemeni.

Australský ovčák

Energičtí, pracovití a aktivní psi, skvělí jako rodinní společníci, to jsou australští ovčáci. Jejich smysl pro pasení a hlídání je silně vyvinutý. Vůči cizím lidem sice bývají rezervovaní, ale nejeví známky agrese. Při práci mají velkou výdrž. Jsou silně motivovaní.

Aby vybili svůj temperament, neobejdou se bez denní hodinové zátěže, ať už psychické, nebo fyzické, jinak strádají. Tu jim můžeme nahradit některým ze psích sportů. Jejich dlouhověkost je výrazně vyšší, než je tomu u většiny psů jejich velikosti. Na zdraví je může ohrožovat genetická hluchota nebo problémy s očima. Občas se u nich vyskytnou některé z dermatologických obtíží. Celkově se však jedná o poměrně zdravé plemeno.

Bígl

Tito přátelští, původně lovečtí psi, se mimo lovecké prostředí projevují poměrně klidně a působí tedy vyrovnaně. Mimořádnou kapitolou v chovu těchto psů bylo jejich využívání nikoli k loveckým účelům, ale k lékařským výzkumům. Co se jejich celkového zdraví týče, jsou tito rodinní mazlíčci považováni za imunní vůči většině zásadních zdravotních problémů jako jsou například DKK (dysplazie kyčelního kloubu) nebo srdeční choroby.

Border kolie

Kromě zajímavého vzhledu je u kolií ceněna také jejich vysoká inteligence. Původně pracovní psi mají v krvi lásku k běhání a ochraně stád. Jsou odolní vůči nepřízni počasí i nevlídnému klimatu. Tito psi v sobě skrývají obrovskou dávku energie a navíc mají v genech i dlouhověkost. Dožít se mohou až 14 let. Vysoká úroveň genetických testů, které toto plemeno prověřovaly, pomohla odhalit dědičné choroby. Jedinci se špatným genetickým základem pak byli vyřazeni z dalšího chovu.

Německý krátkosrstý ohař

Toto aktivní lovecké plemeno se snadno trénuje. Vysoká úroveň aktivity z něj činí velmi zdravé plemeno, jehož zástupci se mohou dožít až 14 let. Němečtí chovatelé z těchto krátkosrstých ohařů pečlivou chovatelskou činností vytvořili jednu z nejvšestrannějších a proto i nejrozšířenějších skupin ohařů vůbec.

Belgický Malinois

Belgičtí ovčáci byli vždy využíváni už v období mezi světovými válkami. Často fungovali jako psi policejní i vojenští. Ke stejným účelům se využívají dosud. Pro tvrdý výcvik, jakému jsou tito psi vystaveni kvůli pracovním účelům, je vynikající zdravotní stav nutností.

Pudl

Pudlové byli odjakživa označování za jedno z nejchytřejších plemen s báječnou pamětí, skvělou přítulností k člověku a rovněž byli považováni za jakési gymnasty v říši psů. Příroda jim kromě toho nadělila ještě dobré zdraví. Pokud vám nebude úprava srsti u pudla činit problémy, zvolte pudla. V něm získáte inteligentního, zdravého a zároveň pracovitého společníka, který se rád lecčemu přiučí.

Sibiřský husky

Toto plemeno je přátelské a láskyplné. Přidáme-li k jeho plusům také dlouhověkost, pak si jistě sibiřský husky získá srdce mnoha z nás. Tento čtyřnohý společník k sobě ale potřebuje spolehlivého trenéra, má totiž celkem nezávislou povahu.

Bišon frisé

Psi tohoto typu jsou známi již od dob starověkého Řecka. Bišonci jsou sice náchylní k alergiím, avšak co se týče běžných zdravotních obtíží, mají jich bišonci velice málo. Jsou oblíbeni mezi chovateli pro svou přátelskou a hravou povahu. Jejich srst nezpůsobuje lidem žádnou alergii. S bišonky nemusíte často navštěvovat veterinární ordinaci a můžete si s nimi užít společných až 15 let života.

Faraonský pes

Celkově se jedná o velmi zdravé plemeno, které se může dožít až 13 let. Ačkoli se jedná dle původu o velmi staré plemeno psů, není zatíženo zásadními dědičnými chorobami. Jedná se o inteligentní pozorné psy, kteří jsou zdrženliví vůči cizím osobám. Pokud však chtějí, najdou si k nim cestu sami. V rodině jsou velmi přátelští až něžní. Disponují pozoruhodnou schopností komunikace, která se dá přirovnat snad dokonce k jakési formě psí řeči.