Samozřejmě platí, že bychom měli kupovat štěně od prověřeného chovatele. Pochybné nabídky levných štěňat s předáním někde na parkovišti bychom měli jednoznačně odmítnout. Jedná se s největší pravděpodobností o psa z množírny a jeho nákupem podpoříme „provozovatele“ v další nekalé činnosti, jejímž výsledkem je utrpení zvířat. Navíc zákazník v takovém případě často získá nemocného, slabého tvora a peníze, které ušetří při nákupu, mnohonásobně investuje u veterináře, a ani přes největší snahu se nemusí podařit takového pejska zachránit.

Nicméně některá plemena i z prověřených zdrojů jsou náchylná k různým dědičným onemocněním. Proto vybíráme pětici těch, která naopak slibují odolné jedince bez vážných zdravotních vad. Samozřejmě ale platí, že i geneticky zdravá plemena potřebují vhodnou péči a dostatek pozornosti, rozhodně se na jejich odolnost nesmí hřešit a zkoušet, co všechno pejsek zvládne. Která plemena to jsou?

Čivava

Přes její miniaturní velikost se možná poněkud překvapivě jedná o zdravého a odolného pejska, který si při správné péči bude užívat života často až 18 let. Ovšem právě pro čivavy platí, že se na jejich oblibě snaží přiživit různé množírny, takže je nutné koupit štěně od prověřených chovatelů, abyste měli největší pravděpodobnost zdravého a čilého jedince.

Cairn teriér

Toto malé lovecké plemeno má díky svému původu ze skotského ostrova Skye, kde nevládnou zrovna mírné klimatické podmínky, dobrou odolnost a pevné zdraví. Díky tomu se přizpůsobí životu jak ve městě, tak na venkově, dobře snáší zimu i teplo. Je chovatelsky nenáročný, temperamentní a veselý a při zodpovědné péči a dostatku lásky s ním veterináře skoro nebudete potřebovat.

Vipet

Se svým aristokratickým štíhlým vzhledem může budit dojem určité přešlechtěnosti, ale chyba lávky. Jedná se o zdravé a odolné plemeno, které může bez větších lékařských zásahů žít až 15 let. Majitel by měl dbát pouze na to, aby byl vipet v teple, neboť je kvůli své štíhlé postavě a velmi krátké srsti náchylný k nachlazení. Obleček na zimní procházku proto není žádnou rozmařilostí, ale nutností. Vipet se za to odmění dobrým zdravotním stavem, s kterým si nebudete muset dělat starosti. To samé platí i pro jeho menšího příbuzného, hravého italského chrtíka.

Bígl

Tento původně honicí pes z Velké Británie se dnes využívá především jako společenské plemeno, k čemuž má předpoklady hlavně díky své inteligenci a přátelské a hravé povaze. Nemá konflikty s jinými zvířaty ani lidmi, což z něj činí poněkud problematického hlídače, neboť radostně vítá i neznámé příchozí, ale rodinný společník je to ideální. Díky své odolnosti a dobrému zdraví je schopný přebývat celoročně ve venkovním zatepleném kotci, ale vzhledem k tomu, že je to pes velmi společenský, měli by být v kotci ubytováni nejméně po dvou.

Pudl

Elegantní pudl může působit zvláště v různých sestřizích své bohaté srsti poněkud choulostivě a přejemněle, ale zdání klame. Nejenže patří mezi nejinteligentnější plemena a dříve působil jako lovecký pes vycvičený k aportování ulovených kachen, ale také vyniká dobrým zdravím a odolností, a to ve všech variantách, od trpasličí po velkou. Je také temperamentní a energický.