Mnoho plemen se stává populárnějšími jen díky svému vzhledu. Pořizujeme si psy, kteří se nám líbí, ne takové, kteří se k nám a našemu způsobu života hodí povahově či jinak. A s tím souvisí i poslušnost psů. Nevíme-li nic o potřebě aktivity a zaměstnání psa, kterého si chceme pořídit, logicky z toho může vyplynout, že se nám pes zdá neposlušný. Málokodo si uvědomí, že chyba je v člověku a nikoli v psovi.

Korejský Jindo

Tento typický představitel špiců je psem jednoho pána. Také oni byli původně vyšlechtěni pro lov. Proto se jim nedaří dobře vycházet s jinými malými zvířaty a ani s jinými psy. Jindové jsou velmi nezávislí. Jsou tvrdohlaví, temperamentní a schopni samostatného jednání.

Louisianský leopardí pes - Catahoula

Toto nápadné psí plemeno pocházející z Louisiany bylo původně vyšlechtěno k lovu divokých prasat a k tomuto účelu slouží dodnes. Právě proto jsou tito psi velcí, silní a také nezávislí. Potřebují zkušeného majitele, který je bude moci dobře ovládat po fyzické i psychické stránce.

Patterdale teriér

Jako ostatní teriéři potřebují i tito své zaměstnání. Na rozdíl od mnoha dalších plemen jiných domácích teriérů, toto plemeno je ve všech vlastnostech poněkud intenzivnější. I když jsou tito psi spíše malí svou tělesnou konstrukcí, mohou sehrát v rukou nezkušeného chovatele mnohdy nežádoucí roli. Jsou totiž chováni výhradně pro práci lovců.

Rhodéský ridgeback

Rhodéský ridgeback je velký a mocný lovecký pes původem z Afriky. I když je toto plemeno ke své rodině loajální a láskyplné, vůči cizím lidem je odměřené a opatrné. Původně se tito psi využívali pro svou houževnatost k lovu velkých zvířat jako jsou lvi a divoká prasata.

Sibiřský husky

Tento krásný pes je pro majitele často oříškem. Lidé vidí hezkého psa, zamilují se do něj a málo přemýšlejí nad tím, zda mu budou moci poskytnout to, co opravdu potřebuje. Tito psi jsou chováni pro vytrvalostní běh, a byli vyšlechtěni pro život v nehostinných studených krajích. Dnes jsou nejčastěji využívání pro závody psích spřežení.

Šiperka

Šiperky jsou belgičtí psi špicovitého typu využívaní k pasení. Ačkoli toto plemeno patří spíše k menším, není právě snadno zvládnutelné hlavně pro začátečníky. Šiperky jsou houževnatí a tvrdohlaví psi, takže s jejich výcvikem je to někdy obtížné. Navíc jsou rovněž velmi aktivní a potřebují tedy adekvátní množství pohybu a cvičení, aby se stali dobrými mazlíčky a mohli žít standardní život.

Výmarský ohař

Tito velmi aktivní němečtí lovečtí psi mají nepopiratelně nádhernou barvu srsti. Mnoho majitelů těchto psů si však neuvědomuje, o jak mocné a aktivní psy se jedná, dokud není pozdě. Výmarští ohaři potřebují velmi mnoho pohybu, značné množství tréninku a cvičení, aby byli dostatečně ovladatelní a jejich soužití v jedné domácnosti s lidmi bylo bezproblémové. Navíc jsou dosti robustní na to, aby žili v jedné rodině s malými dětmi.

Dokážeme-li svého psa naučit včas a správně plnit povely, není prakticky nikdy nutné ho pak trestat. Ale ruku na srdce, kdo dokáže být při výchově psa vždy důsledný, přísný a zároveň spravedlivý, a to za všech okolností?