V našem seznamu jsme nezohledňovali úroveň aktivity nebo jejich energie. Každý pes by se měl cvičit a jeho majitel by si s ním měl hrát, aby jeho pes zůstal šťastný a zdravý.

1 - Čivava (krátkosrstá)

Krátkosrstá čivava nevyžaduje úpravu srsti, a to díky minimálnímu línání. A čivavy s velkýma vztyčenými ušima ani nemusíte kontrolovat tak často, jako plemena s povislýma ušima. I když si pořídíte čivavu s dlouhou srstí, jsou tak malé, že péče o ně zabere jen minimální čas. Navíc jsou čivavy jedním z nejdéle žijících plemen psů kvůli jejich minimálním zdravotním problémům. Mohou dokonce žít až 20 let!

2 - Australský honácký pes

Toto plemeno má krátkou srst, která vyžaduje pouze občasné koupání a kartáčování. Kromě toho jim musíte jen zkracovat nehty a jednou za čas zkontrolovat zuby a uši, jak byste to dělali i u jiného psa. Nejlepší ze všeho je, že jsou jedním z nejzdravějších plemen psů. Kvůli tomuto plemeni budete navštěvovat veterináře jen velmi zřídka. Ve skutečnosti byl nejstarším psem v historii australský honácký pes jménem Bluey, který se dožil věku 29 a půl roku!

3 - Ibizský podenco

O tohoto spíše vzácnějšího egyptského chrta se lze snadno starat. Navzdory své historii lovu králíků jsou podencové v domácnosti snesitelní. Tito psi mají masivní uši, které se vždy drží vzpřímeně, což znamená, že ušní infekce jsou u nich neobvyklé. Také jejich srst líná zcela minimálně. Jsou to obecně zdraví psi. Mohou žít 11 až 14 let, což je ideální délka života pro většího psa.

4 - Labradorský retrívr

Labradoři jsou rok od roku oblíbenějším plemenem psů. Nejen, že jsou přátelští a vstřícní, ale jsou také nenároční na péči o srst a o zdraví. Potřebují pravidelné kartáčování, protože trochu línají, ale naštěstí je jejich srst tenká a hladká. Hlavní věc, na kterou nesmíte zapomenout, je udržovat jejich uši v čistotě, aby nedostali infekci.

5 - Jezevčík (hladkosrstý)

Jezevčíci jsou další plemeno s nízkou potřebou péče a pozornosti, zvláště pokud mají krátkou srst. Ale s jezevčíky s dlouhou srstí lze snadno manipulovat kvůli jejich malým rozměrům. Navzdory tomu, že jsou chováni k lovu jezevců, jsou šťastni také na klíně svých pánů. Jak tito psi stárnou, potřebují o něco více návštěv veterináře kvůli jejich zděděným problémům se zády. Jejich uši jim mohou způsobit infekce, proto jim je nezapomeňte pravidelně čistit. Ale naštěstí jsou jezevčíci jinak celkem zdraví.

6 - Russell teriér (hladkosrstý)

Jack a Parson Russell teriéři jsou zábavní, když je máte kolem sebe. Snadno se dá postarat o jejich srst. Vyžadují pouze jednoduchou péči, nemnoho čištění, koupání a minimum péče veterináře. Jejich povaha jim také přinesla další výhodu - dlouhou životaschopnost, dožívají se 13 až 16 let.

7 - Americký toy-foxteriér

Jako o malého teriéra, který nevyžaduje téměř žádnou údržbu, se o něj můžete postarat tak snadno jako o kočku. Ve skutečnosti se o něj může starat snadněji, protože po něm nemusíte čistit záchod jako po kočce. Stejně jako většina psů v tomto seznamu i tato štěňata línají minimálně a mají málo zdravotních problémů. Mají dlouhý život, dožívají se v průměru 13 nebo 14 let.

8 - Trpasličí pinč

Těmto miniaturním psům stačí jednoduchá péče o srst. I na koupání mají minimální požadavky. Jsou také obecně zdraví, žijí asi 12 až 15 let. Nemusíte tedy za ně utrácet více peněz ani času kvůli návštěvám veterináře. Bonusem u malých plemen je, že je nemusíte ani tolik krmit, což vám nenaruší váš obvyklý rozpočet.

9 - Bígl

I když se jedná o energické psy, mají bíglové jen malé požadavky na pozornost a péči. Bíglové jsou neuvěřitelně zdravým plemenem. Přesto, že jsou větší než čivavy a miniaturní pinčové, žijí asi 12 až 15 let. Stejně jako u labradorů je dobré dávat u bíglů pozor na problémy s ušima.

10 - Dalmatin

Dalmatin je větší plemeno, jehož krátká srst usnadňuje jejich údržbu. I když občas línají, potřebují jen příležitostné kartáčování a koupání. Mohou však mít určité zdravotní problémy, ale často to souvisí spíše s genetikou než s péčí. Je běžné, že dalmatinci ohluchnou, ale stále mohou prožít normální a jinak zdravý život.