Často jsme přesvědčeni, že chceme určité konkrétní plemeno, ale pak zjistíme, že psi tohoto plemene nám z nějakého důvodu nevyhovují. Je s nimi podle nás mnoho práce a neposlouchají hned a na slovo. Proto spousta psů končí zbytečně v útulcích. Zamysleme se tedy nad tím, jestli je konkrétní pes vhodný právě pro nás. Zvažme své možnosti a psovy požadavky, a to ještě mnohem dříve, než si psa pořídíme.

Pro usnadnění výběru přinášíme informace o těch plemenech psů, kterým byste se měli nejspíš vyhnout. Vyžadují totiž nejen pozornost svého pána a vhodné zaměstnání, ale často také pevnou a důslednou ruku ve výchově a spravedlivé řešení případných konfliktů.

Která plemena psů jsou tedy považována za méně poslušná, nebo hůře vychovatelná?

Airedale teriér

Airedale teriéři jsou největší z teriérů. Byli používáni jako lovečtí a pracovní psi. Toto plemeno je inteligentní, nezávislé a často rovněž považované ze tvrdohlavé. Proto není vhodné pro začínajícího majitele psů. Pro chovatele začátečníky bývá obtížné jej zvládnout.

Akita

Akita je velký japonský pes s nápadným vzhledem i temperamentem. S takovým psem není většina majitelů připravena žít v jedné domácnosti. K cizím lidem jsou tito psi velmi rezervovaní až ostražití. Ke svým lidem jsou však ochranářští a loajální. Dobře chrání i jejich majetek. Toto plemeno je silně nezávislé a netoleruje mnoho pozornosti a kontaktu. Zvláště ze strany dětí je pak třeba postupovat velmi opatrně.

Australský honácký pes

Jak již samotné označení tohoto plemene ukazuje, jedná se o plemeno využívané k udržení dobytka pod kontrolou. To zároveň znamená, že se jedná o plemeno, které vyžaduje dostatečné zaměstnání. Tito psi mají dostatek sebevědomí i síly, takže někteří majitelé si s nimi nevědí rady, a tak často tito honáčtí psi končí v útulcích. Není to plemeno pro nezkušené chovatele.

Australský ovčák

Australský ovčák je velmi krásný pes. Lze jej často vidět jako účastníka nejrůznějších psích sportů. Na jednu stranu to poukazuje na plemeno zábavné a chytré, ale na druhou stranu to také vypovídá mnohé o jeho velmi aktivním způsobu života a potřebě odpovídajícího zaměstnání. Pokud toto plemeno dostatečně nezaměstnáte, může se z něj stát nepoddajný pes se sklonem k destrukci.

Border kolie

V žebříčku popularity domácích mazlíčků jsou border kolie na předních místech. Jsou velmi činorodé v oblasti pracovní i sportovní. Tito psi jsou velmi inteligentní, potřebují však zaměstnat. I když jsou skvělí v agility, pasení ovcí, či v různých psích kouscích nebo na soutěžích poslušnosti, neznamená to ještě automaticky, že budou doma mezi čtyřmi stěnami šťastní. Potřebují zkrátka činnost, která je zabaví. Vzrůstem nejsou právě velcí, ale jejich potřeba aktivity je o to větší.

Belgický ovčák malinois

Tito krátkosrstí belgičtí ovčáci jsou nejuniverzálnějšími policejními a vojenskými pracovními psy. Práci ke svému životu nutně potřebují. Toto plemeno je chováno téměř výlučně pro ochranu bezpečnosti osob i majetku. Takže jako domácí mazlíček a navíc do rukou nezkušeného chovatele malinois nepatří. Jejich určitý stupeň agresivity nekoresponduje s volbou domácího mazlíčka.

Dalmatin

Dalmatin je pracovní pes původem z Chorvatska. Patří mezi velmi silné, aktivní psy, kteří potřebují velké množství aktivity a také tréninku. Aby zůstali vychovanými členy domácnosti, je třeba brát jejich výchovu a výcvik vážně a důsledně. Dalmatini se líbí mnoha lidem a není divu, jsou velice krásní, ale na druhé straně je s nimi hodně práce. Mnoho majitelů si dostatečně neuvědomuje, kolik práce vyžadují.

Holandský ovčák

Vzhledem i povahou velmi podobný belgickým ovčákům je holandský ovčák, rovněž chovaný jako pracovní vojenský a policejní pes. I oni opotřebují práci, pohyb a činnost, kterou zaměstnají svou hlavu i tělo. Pokud nejsou dostatečně motivováni k práci, mají ničivé tendence a mohou být agresivní. V takových případech se s nimi velmi špatně manipuluje.

Abychom byli co nejspravedlivější, seřadili jsme neposlušná plemena podle abecedy. V příštím článku vám představíme ještě dalších 7 podobně neposlušných plemen.