Zahoříme-li láskou na první pohled, bude nám pravděpodobně naprosto jedno, zda náš vysněný pes patří k více či méně hlasitým plemenům. Ovšem sousedům, těm už to jedno nebude. Zvlášť, pokud si vybíráte psa do paneláku, kde i stěny mají uši a slyšet je tu prakticky všechno. Ovšem trochu klidu a ticha můžeme čas od času potřebovat i my, a pak zcela jistě oceníme, že náš pes není tím, kdo nám působí bolest hlavy a je důvodem pro sousedskou nevraživost. Podívejme se tedy na to, která plemena patří k těm nejtišším psím plemenům.

Basenji

Možná jste dosud nevěděli, že toto plemeno ani štěkat neumí. Místo štěkotu vydává jakési zvuky, které mohou vzdáleně připomínat jódlování. Toto velmi staré plemeno bylo původně chováno v Africe pro lov. Svými zvukovými projevy však dosti šetří. Projevuje se, jen když je to podle něj opravdu nezbytně nutné. A to nebývá příliš často.

Barzoj

Tento velký, výrazně osrstěný ruský chrt je poměrně staré psí plemeno. Barzojové jsou velmi společenští, inteligentní, zároveň klidní a ukáznění, ale i přiměřeně hraví. Velmi dobře snášejí cestování, neboť se dobře adaptují. Pokud byste v barzojovi hledali strážného psa, děláte chybu. Jedná se totiž o tiché plemeno, které rozhodně nebude nikoho rušit častým anebo hlasitým štěkotem.

Šarpej

Toto atraktivní vrásčité plemeno původně čínských psů bylo vyšlechtěno pro lov. Zřídka štěkají bez skutečné příčiny. Dávají o sobě vědět jen, když jsou v ohrožení nebo ustaraní. Jsou nepřehlédnutelní nejen kvůli svému tělu pokrytému hlubokými vráskami, ale také díky modrému jazyku. Jsou to typičtí městští psi, kteří jsou oddáni své rodině a neholdují sportům.

Italský chrtík

Tito drobní, jemní chrti jsou ze všech chrtů nejmenší. Rozhodně o nich není známo, že by se projevovali hlasitým nebo dlouhodobým štěkotem. Sami dávají přednost klidné domácnosti, protože je pravda, že jsou snadno stresovatelní. Jsou to velmi vynalézaví psi, kteří nemají daleko k lecjaké psí rošťárně.

Novofundlandský pes

Kromě vody milují novofundlandští psi také děti. Jsou to ty nejúžasnější psí chůvy, které dokážou své svěřence bránit a hlídat za všech okolností. Jsou proslavení svým klidem a něžným temperamentem. Mají velkou sílu a dobré srdce. Nikdy neštěkají bez důvodu. Hledáte-li psa, který se díky své velikosti může stát dokonalým odstrašujícím prostředkem, pak novofundlanďan může být tím pravým.

Svatobernardský pes

Bernardýni jsou velmi sociální psi, kteří jsou milující a oddaní. Štěkotem ohlašují jen cizince, kteří pro ně mohou být potenciálně nebezpeční. Jsou-li bernardýni od štěněte důsledně socializováni, budou obvykle milovat každého, koho potkají, takže ke štěkání budou mít jen pramálo důvodů.

Vipet

Tento středně velký chrt je velmi inteligentní a zřídkakdy štěká. Původně byli nejvíce využíváni pro lov a závodění. Dokážou stejně dobře lenošit na gauči, jako každý z nás. Rozhodně neradi vynakládají energii na zbytečné činnosti a štěkání k takovým činnostem podle nich rozhodně také patří.

Mops

Toto plemeno psů malého vzrůstu patří rozhodně k těm nejtišším. Zvlášť v poslední době si získalo velmi mnoho příznivců, a to mimo jiné díky své skvělé povaze, přítulnosti, odvaze a přizpůsobivosti. Mops je velmi společenský, hravý a poddajný pes. I když sám hluk nepůsobí, dobře snáší hlučné prostředí.

Bišon frise

Rozpustilí, milí, hraví, roztomilí a zároveň krotcí a citliví, takoví jsou bišonci. Jsou roztomilí v každém věku. Nekonfliktní a stále veselí psi s plyšovou srstí, to je plemeno bichon frise, které je mezi ostatními plemeny psů poměrně mladé, ovšem zaslouženě poutá pozornost všech, kteří touží po tichém psím společníkovi a dokonalém psím mazlíčkovi.

Francouzský buldoček

Toto francouzské společenské psí plemeno malého vzrůstu je v top desítce nejtišších plemen oprávněně. Dobře snáší život v bytě, rád si společně s vámi zalenoší. Na pohyb není náročný a dobře vychází s dalšími psy v domácnosti. Zbytečně neštěká, je velmi chytrý a učenlivý. Péče o jeho srst je bezproblémová.