Kříženci

Rozhodně bychom tedy při výběru neměli zavrhovat křížence. Psi kříženci bývají nejzdravějšími psy, o tom není pochyb. Vždy však upřednostňujme pořízení psa z útulku, nedávejme příležitost množitelům, kteří psy chovají v neúnosných podmínkách a chovají je jen pro svůj vlastní zisk, bez ohledu na zdraví psů. Množírny pak opouštějí psi nemocní, s dědičnými vadami, nesocializovaní, vyděšení, často plní parazitů, nesoucí si v genech kombinace nejrůznějších vad a chorob.

Border kolie

Již před 150 lety se pastýři snažili vybrat pro chov ty nejlepší jedince. Tak vznikli psi robustní, schopní vykonávat tvrdou práci v drsném klimatu.

Jsou to neagresivní, neúnavní, velmi živí a učenliví psi bez známek nervozity. Učí se rychle, reagují okamžitě, ale nehodí se pro dlouhodobé držení v uzavřeném prostoru.

Australský honácký pes

Tito psi jsou odolní ve všech směrech. Vzhledem k místu jejich původu nemají australští honáčtí psi problémy s vysokými teplotami. I s našimi chladnými zimami jsou srovnaní. Jsou neuvěřitelně oddaní. Chtějí však hodně času trávit venku. Pokud je dokáže jejich majitel pořádně unavit, bude v nich mít až neuvěřitelně oddané parťáky. Jsou v jednání samostatní a bez většího váhání budou svou rodinu usilovně bránit. Obecně je toto plemeno považováno za zdravé. Ve výjimečných případech se u nich může projevit dědičné onemocnění očí (PRA), hluchota nebo dysplazie kyčelních kloubů.

Čivava

Organizované chovy tohoto plemene začaly nejspíše tak, že si lidé začali vozit čivavy z turistických pobytů v oblasti Mexické plošiny, a to už od druhé poloviny předminulého století. Čivavy se dožívají poměrně vysokého věku. To, že se dožívají psi vysokého věku, ještě samo o sobě nezaručuje, že svůj život budou prožívat v plném a stálém zdraví. I u čivav stejně jako i u jiných plemen se mohou vyskytnout některé nemoci, například luxace pately nebo onemocnění srdce.

Německý krátkosrstý ohař

Je silný, vytrvalý, odolný a skvělý stopař, přináší, pracuje ve vodě a pevně vystavuje. Péče o jeho srst je minimální. Uplatnění těchto psů by mělo zůstat pracovní. I když je možné tyto psy chovat v městských bytech, lépe jim bude tam, kde budou mít více prostoru. Jejich zdraví je velmi pevné, neboť díky cílevědomé chovatelské práci se u nás chov krátkosrstých ohařů dostal na velmi vysokou úroveň.

Obvykle mezi nejzdravější plemena patří ta, která jsou nepřešlechtěná, nejlépe z méně civilizovaných zemí původu, kde psi ještě stále plní svoje původní poslání.
V další řadě jsou mezi zdravá plemena řazena ta, která nejsou příliš "in", to znamená, že nejsou módní, taková často dosud nejsou ani oficiálně uznaná. Kříženci jsou obecně zdravější, zvláště pak kříženci první generace. Hůř jsou na tom pak kříženci druhé, třetí a dalších generací, kde se začínají hromadit zdravotní problémy rodičů.

Zdroj: www.cesarsway.com, www.thesprucepets.com