Vnitřní paraziti žijí uvnitř hostitele, tedy ve střevu, v krvi, plicích nebo jiných tkáních. U psů a koček se u nás nejčastěji setkáváme s výskytem giardie, kokcidií, plochých červů neboli tasemnic a oblých červů, kam řadíme hlavně škrkavky nebo tenkohlavce. Tito parazité napadají především trávící trakt. Nejčastějšími projevy jsou pak časté průjmy, hubnutí, nekvalitní srst, svědivost konečníku a u škrkavek i kašel, zvracení a „nafouklé“ bolestivé břicho. Napadení nejvíce trápí mláďata, která ještě nemají dobře vyvinutý imunitní systém a dostatečné energetické rezervy. Kvůli přenosu některých parazitů z matky na potomky (placentou, kojením) jsou také vystavena většímu infekčnímu tlaku.

Jak často a čím odčervovat?

Efektivní obranou je pravidelné odčervení, s nímž vždy nejlépe pomůže veterinární lékař. Nejdůležitější je správně zvolená dávka odčervovacího přípravku a pravidelné střídání účinných látek, aby si na ně paraziti nezvykli. Dospělá zvířata se odčervují 2x až 4x ročně podle toho, v jakém prostředí žijí, ale mláďata, březí a kojící matky častěji, obvykle právě po poradě s veterinářem.

Odčervení na míru

Vedle odčervování existuje i alternativní možnost: koprologické vyšetření trusu psů a koček, a to alespoň dvakrát ročně. Tři dny je třeba sbírat exkrementy, uchovávat je po celou dobu v chladu a poté donést veterináři. Buď je vyšetří on sám, nebo je odešle do laboratoře. Takto si snadno ověříte, zda zvířata odčervení potřebují.

Více jsou ohroženi kočky a psi, kteří přicházejí do kontaktu s jinými zvířaty, případně jejich exkrementy. U koček hraje roli, zda loví drobné hlodavce, nebo se pohybují pouze po bytě.