Nejen lidé, ale i psi a kočky mohou mít artritidu

Revmatoidní artritida je u lidí především v pozdějším stádiu dobře patrná. Části lidské ruky jsou nepřiměřeně zvětšené a pokroucené. Jde o nevratné poškození kloubů a chrupavek, ale neprojevuje se jen na nich. Může dokonce zasáhnout i oči, plíce nebo srdce. Na rozdíl od zvířat lidé dokáží své pocity a bolesti vyjádřit. Jak se pozná artritida u psů a koček?

Artritidou trpí až pětina psů a dvě třetiny koček

Některé ze znaků artritidy mohou být jednoduše zaměněny za projevy stárnutí. Artritida se samozřejmě rozvíjí s věkem, nicméně nejde o něco, nad čím bychom měli mávnout rukou. Artritida je bolestivá a v kloubech způsobuje zánět. Až dvacet procent psů trpí v pozdní dospělosti artritidou a přímo se týká dysplazie kyčelního kloubu. Kočky trpí artritidou ještě častěji než psi, ale svoje trápení dobře skrývají. Jsou to šelmy a ty slabost neprojevují.

Artritidu u koček a psů prozradí chování i postoj

Na co dávat pozor? Sledujte svého staršího pejska či kočku průběžně, ale pamatujte, že i mladá zvířata mohou být postižena touto nemocí. U psů a koček nemocných artritidou můžete zaznamenat tyto symptomy:

  • Špatná pohyblivost
  • Pajdání
  • Zvláštní držení těla či tělesná ztuhlost
  • Obtížné vstávání
  • Oslabení svalů
  • Zvýšená únava
  • Agresivní reakce na lidské dotyky
  • Žvýkání a okusování bolestivých kloubů

Nečekaný symptom artritidy mazlíčků

I vyměšování na nevhodných místech může být příznakem. To se stává v případě, že je pro zvíře příliš těžké překonat překážku, aby se dostalo na místo, kde obvykle vyměšuje. Takovými překážkami mohou být hlavně schody a pro kočky i vysoké kraje „kočičí toalety“.

Jak ulehčit při artritidě kočce či pejskovi?

Artritida je nevratná a většinou nepředvídatelná. Zvířatům můžete ulevit, pokud je budete udržovat v co nejlepší možné fyzické kondici. Tím je myšlena i přiměřená tělesná hmotnost. Nešetřete na dobrém ortopedickém pelechu a dopřejte pejskovi také teplo. Studené a vlhké počasí bolesti jen zhoršují. Vhodný je také pohyb ve vodě, kde si pejsek protáhne svaly bez bolestivé zátěže kloubů.
O kočku se budete muset postarat jinak. Přibližte jí jídlo, vodu a toaletu, aby nemusela překovávat překážky. Pokud se nedokáže starat o srst, pomozte jí s očistou a nesnažte se jí příliš dotýkat. I kočky budou vděčné za teplé místo na slunci nebo na hřející dečce.

Artritidu mazlíčků konzultujte s veterinářem

Onemocnění samozřejmě konzultujte s veterinářem, který vám poradí nejvhodnější preparáty. Pro dobrý celkový fyzický stav i zlepšení stavu kloubů můžete koupit potravinové doplňky, případně i speciální krmivo.

Zdroje:https://cz.point.pet, https://lifehacker.com