Nehrozte svým psům prstem

Pohrozíme-li našemu psovi prstem, znamená to, že jsme u něj automaticky spustili stres. Často se přitom na naše psy zlobíme a pronášíme k nim nejrůznější kázání přísným tónem a s výhrůžným postojem. Psi si ale nepamatují, proč jsme jim hrozili, nechápou, proč je častujeme výhrůžkami nebo nadávkami. Jakmile svému psovi někdy příště znovu pohrozíte, bude ihned vědět, že jste na něj naštvaní. Nebude však vědět, jak takovou situaci napravit. Takovým chováním ve psech vzbuzujeme úzkost.

Objímání berou jako způsob omezování

Svou náklonost našim domácím mazlíčkům často projevujeme nevhodným způsobem. Jdeme na to příliš lidsky, snažíme se je objímat, protože máme vštípené, že objetí je známkou náklonnosti. Někteří psi takové chování mohou tolerovat, většina jich však považuje objímání za uvěznění a cítí se pak nervózní. Někteří psi snesou objímání jen od nejbližších členů své lidské smečky, ale jiní psi objímání považují za narušení své komfortní zóny. Všimněte si, že existuje rozdíl mezi objetím a mazlením. Pes, který nemá rád objetí, se ale stále může rád mazlit. Rád se k člověku přitulí, neboť při mazlení se necítí tolik omezován. Proto musíme mít na paměti, že každé pes je jiný. Záleží tedy na tom, jaké projevy vašich citů si nechá líbit a které už ne.

Nedáváme svým psům dostatek podnětů

Stejně jako my lidé se i psi dokážou nudit, nemají-li ve svém životě dostatek psychické a fyzické stimulace. Psi, kteří jsou znudění, se často začnou chovat destruktivně. Pouští se do ničení nábytku nebo oblíbené obuvi svého pána. A jelikož neznají hodnotu vašeho oblíbeného páru bot, dochází pak k nespravedlivému trestu a s tím spojenému stresu. Psi se rovněž nedokážou zabavit sledováním vašeho oblíbeného televizního seriálu, a tak jen čekají, až se rozhodnete vzít je ven. Záleží jen na vás, zda i vy chcete zůstat fyzicky i psychicky fit.

Jsme frustrovaní, když se psi chovají jako psi

Psi nedokážou uznávat stejné materiální hodnoty jako my lidé. Nedokážou si vážit našeho nového stolu a udržet jeho nohy nerozkousané. Dokážou rozžvýkat naše oblíbené bačkory anebo zašpinit kobereček, který se nám tak líbil. Pro psy je tohle přirozené chování! Ani to však neznamená, že by naši psi měli mít volnost v tom, co všechno mohou doma dělat nebo ničit. Místo trestů za tyto prohřešky bychom se měli naučit přesměrovat jejich energii a chovat se k nim trpělivě. Odborníci doporučují dávat jim v takových případech raději naplněné Kongy, trvanlivé hračky plněné oblíbenými granulemi nebo nějakým pamlskem. Psy, kteří nadměrně štěkají, zase učit používat spíše jiné formy komunikace se svým pánem.