Přesun z bodu A do bodu B - autem

Pokud plánujete výlet dále od domova, musíte sami sebe a svého psího společníka sbalit a přesunout. Ti, kteří mají auto, to mají o trochu lehčí. Stačí si pořídit přepravky, tašky, boxy, mříže a další vybavení do auta jako je ochranný potah na sedadla. Pozor ale na zákon o přepravě zvířat, aby se váš výlet neprodražil navíc o pokutu od policistů. Způsob, jakým by mělo být zvíře v autě zajištěno sice předepsaný není, je však dobré se řídit intuicí.

Malá plemena můžete dát do přepravky a tu zajistit pásem, větší plemena připoutat na zadním sedadle nebo je umístit do kufru auta a prostor oddělit mříží. Pozor na příděly vody a žrádla, aby se vystresovaný psí kamarád cestou nepozvracel. Do batůžku si pak přibalte skládací misku na vodu, vodítko, náhubek a nějakou psí svačinu.

Přesun z bodu A do bodu B - autobus a vlak

Někteří psi lépe snášejí cestování vlakem nebo autobusem. Jednoduše dáte svému psímu kamarádovi náhubek a vodítko, necháte ho stulit pod nohami a společně přečkáte cestu. Upozornění ohledně dávky jídla a vody zde platí dvojnásob. Nikdo asi nemá zájem o nevhodné poznámky a pohledy spolucestujících. Do svého batůžku nezapomeňte opět přibalit skládací misku na vodu a nějakou psí svačinku.

Jaké psí plemeno si tedy pořídit?

Když už teoreticky víme, jak cestování uskutečnit, můžeme přemýšlet o vhodném psím parťákovi. Vždy platí, že lásku k pohybu by měl mít pes vrozenou. Těžko donutíte čivavu nebo buldočka k prudkému stoupání nebo výletu na běžkách. Jaká psí plemena jsou tedy na výlety nejlepší?

  • Jack Russell teriér - malý, ale šikovný. Prostě aktivní pes ideálně sbalený na cesty. To je Jack Russell teriér, který byl původně vyšlechtěný jako lovec. Proto je vytrvalý a obratný. Na pomalých procházkách vás bude popohánět dopředu a na horských výšlapech spokojeně doprovázet.
  • Border kolie - jedno z nejchytřejších psích plemen si dokáže užívat hodiny dlouhé chůze, výběhu v kopcích nebo potulování na "blind". Jejich výhodou, a zároveň nevýhodou je, že vás donutí být aktivní za každých podmínek.
  • Sibiřský husky - ideální parťák do terénu. Mimořádně vytrvalé plemeno vhodné i pro milovníky zimních sportů nebo aktivity zvané mushing. Zapřáhněte ho za koloběžku, sáně, lyže nebo objevte canicross. Jeho veselá povaha vám navíc zajistí, že se na každém výletu budete smát jeho veselým kouskům.