Aby pejsek do rodiny přinesl to pozitivní, tedy pomohl prohloubit kladný vztah ke všemu živému, zprostředkovat kontakt s přírodou a smysluplně naplnit volný čas, musíme se mu náležitě věnovat. Musíme počítat s tím, že pes v domácnosti znamená vedle potěšení také povinnosti a zodpovědnost. Proto musíme dobře zvážit, co zastanou s ohledem na svůj věk děti, a jak velký díl péče zůstane na dospělých. Pes by neměl skončit jako hračka, která, když děti přestane bavit, skončí kdesi odložená.

Štěně jako dárek?

Pes vůbec není vhodný jako nečekaný dárek k narozeninám nebo pod vánoční stromek! Po vánocích pak tyto nešťastné živé dárky plní psí útulky. Pokud se jedná o štěňátko plánované, může samozřejmě do rodiny přibýt i o Vánocích, ale u takto důležitého rozhodnutí by mělo být dárkové plánování opravdu podřadné.

Pokud koupíte štěně od "chovatele", který vám svůj chov neukáže, pochází patrně z nelegální "množírny", kde psi v otřesných podmínkách klecí sotva přežívají jako stroje na výrobu štěňat!

Než si majitel psa přivede domů, musí být pevně rozhodnut, že se přes deset let bude starat o všechny jeho potřeby. Pes je na chovateli celý svůj život závislý, sám si v našem civilizovaném světě neporadí! A nemá pouze potřeby fyzické a materiální, ale také psychické, sociální.

Jaké jsou potřeby nového člena rodiny?

Pes je společenský tvor, zvíře, které žije přirozeně ve smečce a samotu snáší velmi těžce. Proto, než si pořídíme psa, musíme si být jisti, že se mu můžeme opravdu dostatečně věnovat.

  • Rodina by se měla doma postupně střídat, osmihodinové čekání na páníčka, který je v práci, je na pomezí únosnosti.
  • Pes na zahradě má sice více zábavy i zaměstnání nežli v bytě, ale ani zde by neměl být stále sám!

Nejde ale jen o to, že budeme muset psa několikrát denně venčit bez ohledu na počasí (a pamatujme, že tři desetiminutové procházky na vodítku jsou pro psa velmi smutnou vyhlídkou). Psovi budeme muset přizpůsobit i všechny své aktivity ve volném čase a o dovolených. Například náruživý cykloturista zvyklý o dovolené jezdit mnohakilometrové výlety bude muset z délky výletů výrazně ubrat a volit trasu s ohledem na čtyřnohého parťáka, nebo pejska na dobu své dovolené svěřit do péče někomu, na koho je zvíře zvyklé.

Psi velkých plemen jsou samozřejmě náročnější i na stravu, a nejde jen o množství, ale například i kvalitu při náročném růstu štěněte.

Pes také potřebuje svůj životní prostor. Čím větší pes, tím více místa mu v naší domácnosti musíme poskytnout. Musíme tedy ještě pečlivě zvážit, jak velkého psa si pořídíme. A to nejen s ohledem na prostor, ale i na naše fyzické schopnosti. Protože občas, i když spíše vzácně, mohou nastat kritické situace, kdy bude třeba psa udržet, aby se role nevyměnily a pes na vodítku nevedl nás.

Pes vyžaduje čas, lásku i peníze

V neposlední řadě zvažujeme i naše finanční možnosti. Částka na pořízení psa je sice jednorázová (může se pohybovat od nuly do mnoha tisíc). Ale další náklady nás čekají po celý život psa:

  • například obecní poplatky za psa
  • náklady na povinnou veterinární péči
  • krmivo
  • léčení nemocí či zranění

Když vše pečlivě zvážíme a na příchod nového čtvernohého člena domácnosti se důkladně připravíme, určitě mu budeme těmi nejlepšími páníčky a on nám nejlepším přítelem.