Sama jsem se nad tím zamýšlela dlouhou dobu, krmila jsem obojím, vyzkoušela mnoho způsobů a načerpala spousty zkušeností. Přes dvacet let chovám psy, kteří v posledních letech se mnou trénují a závodí v drsných podmínkách skandinávského severu, kde je u tak obrovského atletického výkonu každá výživová chyba drahá a kde výživový program prochází tím největším testem. Ne nadarmo testují přední výrobci granulí krmivo právě v terénu u saňových distančních psů. Ptáte–li se, zda stačí krmit pouze vysokoenergetickými granulemi, upřímně říkám, že nikoli. Syrové maso a ryby, čistý tuk či rybí olej tvoří minimálně padesát procent denní stravy takového čtyřnohého atleta.

Poctivá domácí strava

Pokud tedy nevíte, jak správně vyložit výrazy masokostní moučka, čerstvé maso a další podobné informace, které jsou na obalech komerčních krmiv, nebo máte–li obavy, že granule, do kterých jste právě investovali, nedodají vašemu čtyřnohému kamarádovi vše, co potřebuje pro skvělé zdraví, kondici a dosažení vysokého věku, můžete bez obav zkusit druhou variantu krmení, a to domácí stravu.

Výhody tkví například i v tom, že mnoho potravinových alergií, citlivé trávení, kožní problémy, různé výtoky, ale i nedostatek energie, častá únava nebo objemná či zapáchající stolice mohou až překvapivě rychle ustoupit, když zvířata přejdou na stravu syrovou a vařenou. Je to jednodušší, než by se na první pohled zdálo, a pokud dodržíte základní zásady přípravy a do menu dodáte všechny důležité suroviny, nemusíte se bát, že by po doma připravované stravě zvířeti scházelo něco, co potřebuje.

Psi jsou masožravci

Jednou z nejčastějších otázek je, zda podávat maso syrové, nebo vařené. Obojí je v pořádku. Ale jako ve všem ostatním i tady lze nalézt pro a proti. Syrové maso by mělo být před konzumací uchováno v mrazáku o teplotě alespoň –18 °C, aby nepřežili případní paraziti, stejnému účelu slouží u vařeného masa vysoká teplota. Syrové maso ale má oproti vařenému jednu velmi důležitou výhodu, obsahuje enzymy, které jsou životně důležité nejen pro zdravé trávicí ústrojí zvířete, ale i pro celý jeho imunitní systém. Vařením se enzymy zničí; nejsou ani v komerčně vyráběných krmivech, tedy v granulích a konzervách. Syrové maso lze krmit bez obav i s kostmi, kdežto kosti vařené se nedoporučují.

Maso a bílkoviny živočišného původu by měly tvořit minimálně polovinu, lépe dvě třetiny celkové denní porce.

Protože pes a kočka jsou masožravci, je potřeba to zohlednit při přípravě jejich krmiva. Výbornými zdroji jsou kuřecí a krůtí maso, drůbeží krky a žaludky, hovězí maso, hovězí žaludky, různé druhy ryb a mořských živočichů, vařená vajíčka, ale také neslazený bílý jogurt nebo kefír. Další část jídelníčku připravovaného doma tvoří tuky, sacharidy, kvalitní vláknina, vitaminy a minerály.

Tuky v krmení nesmí chybět

Suroviny, jež jsou zdrojem sacharidů, musí projít tepelnou úpravou, aby zvíře bylo schopno využít obsažené živiny.

Pokud nekrmíte pouze libovým masem, je částečný, případně celkový přísun tuků poskytnut z masa. Výborná je drůbeží kůže, rybí oleje (makrela, tuňák, losos či herynek jsou vynikajícím zdrojem), ale i hovězí lůj. Jestliže tuk potřebujete doplnit navíc, jsou pro zvířata dobře stravitelné rybí oleje či zastudena lisovaný olej z kukuřičných či pšeničných klíčků nebo lněný olej.

Sacharidy a vláknina

Spařené či vařené ovesné vločky, celozrnná či divoká rýže, ale i jáhly, pohanka, ječné kroupy a další zrniny jsou výborné zdroje nejen sacharidů, ale také kvalitní vlákniny. Bílá rýže a těstoviny mohou též doplňovat sacharidy, ale jsou chudé na vlákninu.

Oblíbenou složkou jídelníčku domácích zvířat jsou také ovoce a zelenina. Zejména banány, jahody, borůvky, maliny, ale také jablka, meruňky, broskve nebo švestky jsou přijímány s vděčností a poskytují mnoho vitaminů, minerálů a vlákniny (pozor, psi by neměli dostávat hroznové víno). Zelenina ať už syrová, či vařená, tedy mrkev, česnek a další kořenová zelenina (s výjimkou cibule), brokolice, květák, hrášek, kukuřice nebo zelené fazolky také dodávají vlákninu a vitaminy s minerály. Mírným a krátkým povařením zvýšíte vstřebatelnost mikroprvků a celkovou stravitelnost pro zvířecí organismus.

Bylinky jsou dobré i pro čtyřnohé kamarády

Další velmi důležitou součástí jídelníčku, kterou většina krmiv z obchodu neobsahuje, jsou různé bylinky, divoké rostliny či plody třeba z vlastní zahrádky, které činí doma připravené zvířecí menu skutečně bohatým a kompletním. Můžete se řídit podle vegetační sezony, ale některé si můžete také nasbírat a nasušit. Květy a listy pampelišek, jetel, vrbovka, maliník, borůvky, maliny, jahody, ostružiny, brusinky, kopřivy, mořské řasy a korály, sedmikrásky, zahradní salát, polníček, špenát nebo mangold, vlašské ořechy, vařené lněné semínko – to všechno jsou vynikající ingredience pro úplnou, zdravou, doma připravovanou stravu pro psa nebo kočku.